Viimeinen sana
Puolueet hakevat pelipaikkoja ensi kevään eduskuntavaaleihin. Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ei käy kateeksi. Hallitus rakoilee sitä pahemmin mitä lähemmäksi vaalit tulevat.
Oppositio hyökkää vasemmalta ja oikealta. Kaiken kruunaa kansalaispuolueen jäsen, keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka pyrkii keskustan puheenjohtajaksi.
Keskusta on vaikeuksissa. Osa äänestäjistä siirtyy väyrysläisten kannattajiksi, ellei Väyrysen poliittinen farssi ylitä yltiöpäisimpienkin kannattajien sietokykyä.
Suurin joukko keskustan äänestäjistä siirtynee Sipilään ja hallituspolitiikkaan pettyneenä katsomoon. Kokoomuslainen politiikka on jyrännyt keskustan sosiaalisen omantunnon.
Sipilän yritysjohtajan otteet osuivat ja upposivat keskustalaisiin siihen saakka, kunnes hallitus leikkasi pienituloisilta ja työttömiltä.
Kaikkia keskustalaisia ei miellytä myöskään kokoomuksen runnoma valinnanvapaus, mutta siedettäväksi tämän tekee se, että maakunnat tulevat.
Keskustan kannattajat haikailivat punamultaa vielä hallitusneuvottelujen aikaan. Alkiolaisuutensa haudannut keskusta maksaa ison poliittisen laskun seuraavissa vaaleissa, vaikka Sipilä huudetaan keskustan johtoon kesäkuussa Sotkamossa.
Väyrynen on kivi myös perussuomalaisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kuningastiellä, jos Väyrynen onnistuu kokoamaan järjelliset listat vaaleihin perussuomalaisten ydinalueilla.
Kansalaispuolue ja perussuomalaiset kilpailevat EU- ja maahanmuuttovastaisista äänistä. Presidentinvaaleissa Väyrynen söi Laura Huhtasaaren (ps.) ääniä ja päinvastoin. Näiden ehdokkaiden äänimäärä oli yhteensä 13 prosenttia.
Vallankäytön kannalta on toivottavaa, että nationalistit syövät toisiaan myös eduskuntavaaleissa. Perussuomalaiset ottavat kaiken ilon irti Huhtasaaren äänisaalista: eduskunnassa nähdään vielä monta poliittista sirkustemppua, joilla puolue kosiskelee äänestäjiä.
Maahanmuuttovastainen perussuomalaiset tavoittelee entisen puheenjohtajan Timo Soinin tavoin myös SDP:n äänestäjiä. Halla-aho hyökkäsi välittömästi presidentinvaalitulosten selvittyä vasemmiston kimppuun.
Turhautuneet duunarit mahdollistivat jytkyn vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Tuolloin työttömänä ollut paperiduunari, perussuomalaisten Jari Lindström uskoo nyt vakaasti sinisten työministerinä aktiivimalliin.
Jytkyn aikaan perussuomalaisilla oli vielä sosiaalinen siipensä, mutta siitä irronneella hallitussinisillä siintelevät silmissä keskiluokan verohelpotukset. Duunarit ja työttömät ovat saaneet sinisiltä lähinnä kuraa niskaansa.
Siniset ovat ahtaalla. Nyt puolue saa mitä tilaa: sinisten kannatus palaa perussuomalaisten konkurssiaikojen lukemiin. Halla-aholaiset sementoivat puoluekenttänsä vuotoa sinisiin Huhtasaaren kampanjalla.
Gallupien kärjessä sinnittelevän SDP:n kannatus näyttää samaan aikaan nousun ja laskun merkkejä. Puheenjohtaja Antti Rinne tuntuu tekevän kaikki väärin, vaikka ei ole kovin selvää, että mitä hän tekee väärin.
Rinteeltä puuttuu karisma. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sen sijaan on rankattu karismaattisimmaksi puoluejohtajaksi.