Enemmistö suomalaisista hyväksyy aktiivimallia vastustavan poliittisen lakon. Yli puolet piti aktiivimallin vastustamista riittävänä syynä lakon järjestämiseksi. Vastustajat jäivät vähemmistöön Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan, sillä vähemmistö vastaajista eli 40 prosenttia vastustaa lakkoa.
Viime päivien lakon vastaisen vyörytyksen jälkeenkin lakko saa vahvan tuen. Työnantajaleiri ja yrittäjät ovat valittaneet joutuvansa lakon maksumieheksi. Samalla on vedottu myös lakon kansalaisille aiheuttamaan haittaan.
Iltalehden kysymys lähtee liikkeelle haittanäkökulmasta. Tuki olisi saattanut olla vahvempikin, jos asiaa olisi kysytty aktiivimallin työttömille aiheuttamista seurauksista lähtien. Nyt kärjessä oli liikenteen pysähtyminen.
Kokoomuksen ja keskustan kannattajista selkeä enemmistö ei hyväksy lakkoa päinvastoin kuin vasemmiston enemmistö on lakon takana.
Kysyttiin: ”Tämän viikon perjantaina metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne seisahtuvat ammattiyhdistysliikkeen järjestämän poliittisen lakon vuoksi, lakko vaikuttaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Hyväksytkö lakon?”
Aktiivimalli jakaa vasemmiston ja oikeiston kannattajia
Vastaajat jakautuivat riippuen poliittisesta taustasta, iästä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippuen.
Vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat vastustivat aktiivimallia jo eduskunnassa, kun siitä päätettiin joulukuussa. Kannattajista suurin osa hyväksyy aktiivimallin vastaisen lakon ja pitää aktiivimallia riittävänä syynä lakkoon. Lakolle tulee tukea myös vihreistä ja perussuomalaisista.
Kokoomuksen ja keskustan kannattajista selkeä enemmistö ei hyväksy lakkoa eikä pidä aktiivimallia tarpeeksi riittävänä syynä. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan vasemmisto – oikeisto -jako näyttää vahvistuneen Suomessa viime aikoina.
Myös ikä jakaa. Eläkeikäisten vastustus on keskimääräistä suurempi kun taas nuoret, opiskelijat ja työikäiset keskimääräistä useammin aktiivimallin vastaisen poliittisen lakon.