Työntekijät saavat osallistua työajalla seurauksia pelkäämättä SAK:n ja ammattiliittojen ensi perjantain poliittiseen mielenosoitukseen.
Mielenosoitus työttömyysturvan aktiivimallia vastaan järjestetään Helsingin Senaatintorilla normaalina työaikana alkaen kello 11:00.
– Lähtökohtaisesti työntekijällä on perustuslaillinen ja kansainvälisoikeudellinen sananvapauteen perustuva oikeus ilmaista näkemyksensä ja osallistua poliittiseen mielenilmaukseen, muotoilee SAK:n johtava lakimies Timo Koskinen.
Osallistumisoikeus koskee Koskisen mukaan myös järjestäytymättömiä työntekijöitä.
Palkkaa ei työnantajan tarvitse mielenosoitukseen osallistumisesta maksaa.
– Työnantajalle pitää myös hyvien käytäntöjen mukaisesti ilmoittaa lähtemisestä mielenosoitukseen. Olisi myös hyvä selvittää etukäteen, ettei kenenkään terveys tai turvallisuus vaarannu työpaikalta poissaolon vuoksi.
Ei neuvottelujen vauhdittamista
Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut valtakunnansovittelijalle kutsuvansa jäseniään Senaatintorin tapahtumaan.
Toimenpiteellä PAM haluaa varmistaa jäsenilleen oikeuden osallistua mielenosoitukseen seurauksia pelkäämättä. Liiton puheenjohtajan Ann Selinin mukaan työnantajalla ei ole oikeutta estää osallistumista eikä rangaista siitä.
– Laki ei tällaista ilmoitusta vaadi. PAM haluaa varmaankin tehdä selväksi, että kysymys on kiistatta poliittisesta mielenosoituksesta. Etenkin kun liitolla on sopimusneuvottelut parhaillaan käynnissä, Koskinen toteaa.
Järjestäytymätönkin saa osallistua
Muutamat ammattiliitot järjestävät mielenosoituspäivänä poliittisia lakkoja. Tämän suhteen ei ole Koskisen mielestä epäselvyyksiä.
– Asia on selvä, kun lakkoilmoitukset on tehty asianmukaisesti. Myös järjestäytymättömät työntekijät saavat osallistua lakkoon. Järjestäytyneen ja järjestäytymättömän työntekijän oikeuden ovat tässäkin suhteessa yhdenvertaiset.
– Yksinomaan osallistuminen poliittiseen työtaisteluun ei voi olla työsuhteen voimassaoloon vaikuttava tekijä.
Poliittisia lakkoja
Perjantaiseen mielenosoitukseen työttömyysturvan aktiivimallia vastaan osallistuvat SAK:n liittojen lisäksi ainakin STTK:lainen Ammattiliitto Pro ja Akavan Insinööriliitto.
Mielenosoituspäivänä poliittiseen lakkoon menevät Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.
Lakon ulkopuolella ovat mm. AKT:n linja-autojen tilausliikenne, maidonkuljetus, taksinkuljettajat sekä ilmailualan työntekijät.
Elintarviketyöläisten liitto SEL ei ole julistanut perjantaiksi lakkoa elintarvikealalle. Liiton mukaan työpaikoilla voi kuitenkin esiintyä paikallisia poliittisia työtaisteluita, lakkoja, työnseisauksia tai muita mielenilmauksia.
Niistä päätetään jokaisella työpaikalla erikseen, työpaikan järjestäytyneiden työntekijöiden kesken.