Palloliiton järjestyksessään 89. liittokokous pidettiin viime viikonloppuna Helsingissä. Suurin mediahuomio kiinnittyi tuttuun tapaan henkilövalintoihin, mutta merkittävimmät suomifutiksen tulevaisuutta ohjaavat päätökset liittyivät jo pitkään kaivattuun organisaatiouudistukseen.
Palloliiton puheenjohtajaksi valittiin 54-vuotias investointipankkiiri Ari Lahti, joka tunnetaan Kuopion Palloseuran puheenjohtajana ja pääomistajana. Lahti sai äänestyksessä 52 ääntä. Toiseksi tullut Ville Niinistö keräsi lopulta 43 ääntä. Entinen jalkapalloilija ja nykyinen tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen jäi kolmanneksi neljällä äänellä.
Uuteen puheenjohtajaan kohdistuu perinteisesti valtavia odotuksia, joita ei ole aikaisemmin oikeastaan kukaan pystynyt täysin täyttämään. Lahden valinnan yhteydessä esitettiin samantyyppisiä argumentteja kuin vuonna 2009, kun Sauli Niinistö valittiin Palloliiton johtoon. Lahden puolesta liputtaneet odottavat järjestön taloudellisen tilanteen huomattavaa kohentumista valinnan myötä. Hän onkin luvannut käyttää erityisosaamistaan varainkeruussa ja yhteistyösopimusten solmimisessa. Lahti haluaa suunnata lisää voimavaroja muun muassa A-maajoukkuetoiminnan kehittämiseen.
Ruohonjuuritaso rahoittaa suureksi osaksi kattojärjestön toimintaa.
Erona lähinnä äkeänä kamreerina tunnetuksi tulleeseen Niinistöön on se, että liikemiehenä Lahdella on varmasti todellista osaamista ja verkostoja kerätä lisärahaa jalkapallon ympärille. Toisaalta Kuopiossa Lahti ei ole onnistunut luomaan KuPSista taloudellisesti kannattavaa toimintayksikköä. Seura on tehnyt tappiota jo vuosikausia, eikä kyse ole pienistä summista.
Varapuheenjohtajavalinnoissa ilahduttavaa oli entisen naisten maajoukkuepelaajan, Katri Mattssonin (o.s. Nokso-Koivisto) valinta liiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Toisena varapuheenjohtajana jatkaa Kaarlo Kankkunen.
Henkilövalintoja tärkeämpiä päätöksiä olivat järjestön organisaatiorakenteeseen liittyvät uudistukset. Pitkään valmisteltu Seurojen Palloliitto -hanke sai kokouksessa siunauksensa. Hankkeella pyritään ohjaamaan resurssit nykyistä tehokkaammin seuratoimintaan. Seuroissa tehtävä työ on toiminnan kehittymisen kannalta ydinasemassa.
Tällä hetkellä tilanne on se, että ruohonjuuritaso rahoittaa suureksi osaksi kattojärjestön toimintaa, mutta ei saa vastineeksi juuri mitään. Taloudellinen tuki puuttuu ja esimerkiksi valmennuksellinen tietotuki on hapuilevaa. Paljon puhuttu punainen lanka on kadoksissa. Jämähtäneen päätöksentekokulttuurin vuoksi myös liiton imago on ollut huono.
Palloliitto siirtyy uuteen toiminta- ja hallintomalliin kahden vuoden kuluttua. Nykymuotoinen piireistä koostuva organisaatio puretaan. Uudessa mallissa päätösvaltaa käyttää joka toinen vuosi kokoontuva valtakunnallinen seurojen kokous, joka päättää strategiasta ja valitsee organisaatiolle puheenjohtajiston neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ääniä seurat saavat rekisteröityjen pelaajien määrän perusteella.
Seurojen kokouksen ohella päätöksiä tehdään jatkossa myös 30-jäsenisessä seuraparlamentissa, joka valitsee liittohallituksen ja hyväksyy toimintasuunnitelman. Lisäksi alueilla toimivat alueparlamentit, jotka muun muassa seuraavat lähipalvelujen toteuttamista.
Myös tuore puheenjohtaja Lahti korosti Seurojen Palloliitto -hankkeen merkitystä. Suuren palloiluliiton organisaatioremontti on hänen mukaansa merkittävä asia koko suomalaiselle urheilukentälle. Hänen mukaansa Palloliiton päätöksenmalli tuodaan nyt tsaarin ajalta nykyaikaan.
On hyvä muistaa, että pelkkä hallintomalli ei ratkaise suomifutiksen ongelmia. Jatkossa tärkeää on kiinnittää huomiota myös rekrytointiprosessiin. Tehtäviin täytyy löytää pätevimmät tekijät, joten saunakaverikulttuurista on päästävä eroon.
Resurssien osalta on esitetty huolia niiden jakamisesta jatkossa ainoastaan isoille seuroille. Seurojen Palloliitossa on nähtävä myös suurempi kokonaisuus ja päätösten on perustuttava oletusten sijasta faktoihin toimijoita arvioitaessa.
Olosuhdeasioissa keskiössä on yhteiskunnallisen verkoston luominen päättäjien kanssa. Jääkiekko on onnistunut tässä loistavasti ja esimerkiksi talviharjoitteluolosuhteiden osalta futis on usealla paikkakunnalla kunnallisessa päätöksenteossa paitsiossa.
Lauantain vakiokupongilta löytyy tällä kertaa tukku FA-cupin otteluita. Cupissa on nähty tänäkin vuonna muutama maukas yllätys. Suurseuroista Arsenal sai edellisellä kierroksella monoa kilpailusta Nottingham Forestin käsittelyssä.
Nyt Forest matkaa Hullin vieraaksi otteluun, josta on povattu tasaista. Nottingham löi viime viikonloppuna Wolvesin vieraissa, joten ristin kaveriksi kohteeseen kakkonen.
Valioliigajätti Tottenham pelaa vieraissa neljännen sarjatason Newport Countyä vastaan. Cup-romantiikkaa ei tällä kertaa nähdä Spursin edetessä jatkoon.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 27.1. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1(2), 1, 1, 2(X), X(2), 1, 2, 1, X(1), 1, X(1), 2.