Kesällä 2017 yhteensä 122 YK:n jäsenmaata tuki sopimusta, jonka tavoitteena on kieltää ydinaseet. Äänestämättä jätti 69 jäsenmaata, myös Suomi. Muut Euroopan unionin sotilaallisesti liittoutumattomat maat äänestivät sopimuksen hyväksymisen puolesta.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi väittää Yhdysvaltain painostavan rajusti Suomea asiassa. Torstaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hän toteaa Yhdysvaltojen pyrkivän aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että Suomi ja Ruotsi eivät allekirjoittaisi ydinkieltosopimusta. Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchisonin kertoi 04.12.2017 lausunnossaan, että sopimuksen allekirjoittaminen vaarantaa Nato-kumppanuuden.
Ruotsin lehdistössä on kerrottu Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattisin salaisesta kirjeestä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistille. Kirjeessä Mattis varoittaa maiden välisen puolustusyhteistyön olevan vaarassa, mikäli Ruotsi allekirjoittaa ydinkieltosopimuksen.
Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg antoi 02.10.2017 Helsingin Sanomille lausunnon, jossa hän toi selkeästi esiin sen, että ydinkieltosopimukseen liittymisellä olisi vaikutus Suomen Nato-yhteistyöhön. Erityisesti se vaikuttaisi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wahlström varoitti Natoa ilmauksista, jotka voidaan tulkita painostukseksi tai uhkailuksi Ruotsia vastaan.
– On syytä kysyä, joutuiko Suomi jo aiemmin painostuksen ja uhkailun kohteeksi ja jatkuuko se edelleen, perää Mustajärvi.
– Voi syystä epäillä, että Suomen ulkopoliittinen johto on jo alistunut sotilasliitto Naton ja Yhdysvaltojen painostukseen, jonka seurauksena Suomi ei aio allekirjoittaa ihmiskuntaa kaikkein pahimmin uhkaavien joukkotuhoaseiden kieltämiseen tähtäävää sopimusta, hän jatkaa.
Kirjallisessa kysymyksessään Mustajärvi perää vastausta seuraaviin asioihin:
Milloin, missä ja ketkä Suomen edustajat ovat keskustelleet Yhdysvaltojen kanssa ydinkieltosopimuksesta?
Millä tavoin Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan Suomen kantaan suhteessa ydinkieltosopimukseen?
Millä tavoin Suomen hallitus on ottanut huomioon Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton kannat määritellessään omaa linjaansa ydinkieltosopimukseen?
Miksi Suomen linja poikkesi kaikkien muiden EU:n sotilaallisesti liittoutumattomien maiden linjasta, kun asiasta äänestettiin YK:ssa?
Katsooko hallitus ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamisen vaikeuttavan Suomen yhteistyötä sotilasliitto Naton kanssa tai luovan esteen Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle?