Suomessa irtisanottiin viime vuonna yhteensä 3 276 työntekijää. Määrä ei ole koskaan jäänyt näin pieneksi SAK:n vuodesta 2007 lähtien keräämissä vuositilastoissa. Käänne on tuntuva. Esimerkiksi vuonna 2015 potkut sai 12 000 henkilöä.
SAK:n johtajan Hannu Jouhkin mukaan ennätysalhaiset irtisanomisluvut heijastavat Suomen taloudessa viime vuonna alkanutta myönteistä virettä. Hän toivoo kaikkien osapuolten myötävaikuttavan talouskasvun ylläpitämiseen.
– Jotkut yritysjohtajat ovat jo ehtineet ennakoida oman alansa irtisanomisten määrän kääntyvän kasvuun lähitulevaisuudessa. Tällainen vastuuton spekulointi esittää tulevaisuuden irtisanomiset ikään kuin välttämättömyytenä ja on omiaan synnyttämään pelon ilmapiiriä.
Uhkakuvien maalailun sijaan Jouhki peräänkuuluttaa työntekijöiden osaamiseen satsaamista.
– Ilman osaamista ei synny uusia innovaatioita. SAK:n tavoitteena on saada kaikille työpaikoille vuoteen 2020 mennessä toimiva henkilöstö- ja koulutussuunnitelma. Yhteistoimintalait tähän jo velvoittavat, mutta käytännön toteutus on ollut valitettavan heikkoa. Suunnitelman avulla yritykset voivat yhdessä työntekijöidensä kanssa ennakoida ja varautua toimintaympäristönsä muutoksiin.
Vähennystä lähes kaikilla aloilla
Irtisanomisten määrä vähentyi vuonna 2017 lähes kaikilla yksityisen sektorin toimialoilla. Kaupan aloilla irtisanomisia oli 82 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Kuljetusaloilla irtisanomisten määrä väheni edellisvuodesta 78, informaatio- ja viestintäaloilla sekä koulutusalalla 75 ja teollisuudessa 63 prosenttia.
Rahoitus- ja vakuutusalalla potkujen määrä sen sijaan hieman kasvoi vuoteen 2016 nähden. Alan irtisanomisluvut jäivät kuitenkin selvästi vuoden 2015 lukuja pienemmiksi.
Myös yt-neuvotteluja vähemmän
Henkilöstön vähentämistä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen piirissä oli vuoden aikana 23 060 työntekijää. Yt-neuvotteluissa ilmoitettu henkilöstömäärän vähennystarve oli yhteensä 5 871. Myös nämä luvut jäivät pienemmiksi kuin kertaakaan aikaisemmin vuoden 2007 jälkeen.
Suurimmat yt-neuvottelut käytiin S-ryhmän Kilon logistiikkakeskuksessa Espoossa, jossa Transval Services Oy ilmoitti henkilöstön vähennystarpeeksi 470 työntekijää. Toiminta Kilon logistiikkakeskuksessa päättyy kokonaan tämän vuoden lopussa.
Eniten potkuja antoi viime vuonna Kesko Oyj, joka irtisanoi 206 Valintatalojen ja Siwojen työntekijää. Seuraaviksi tulivat Tieto Oyj (178 irtisanottua työntekijää), Nokia Oyj (170) ja Telia Finland Oyj (112).
SAK julkaisee tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista neljä kertaa vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.