Viikon kysymys
Palvelualojen ammattiliitto PAM saa jäseniltään vuosittain noin 10 000 palkkasaataviin liittyvää yhteydenottoa, kertoo liiton PAM.fi -lehti.
Miksei palvelualan työntekijöille aina makseta työehtosopimusten mukaista palkkaa, PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala?
– Jos yritys jättää maksamatta muitakin laskuja, myös palkat jäävät maksamatta. Silloin mukana on selvästi myös harhaanjohtamista. Kun syntyy paha erimielisyys, palkat jätetään maksamatta kokonaan tai osittain sumutusmielessä.
– Riitojen ja meille tulleiden kysymysten määrä on yllättänyt. Työehtosopimuksissamme on selkeä taulukkopalkka ja lisät.
Minkä alan työnantajat yrittävät huijata palvelutyöntekijöitä?
– Olisi ehkä ilkeää sanoa, että pienet alat. Pienet työnantajat ovat usein järjestäytymättömiä ja osa heistä voi tehdä tämän tahallaan. Osalla villeistä yrittäjistä ei välttämättä ole työnantajaliiton tietoa, että palkankorotukset ovat tulleet ja ne pitäisi maksaa.
– Yksi syy palkkojen maksamattomuudelle voi olla vahinko tai tulkintaerimielisyydet. Jos palkanmaksussa on virheitä, ne oikaistaan yleensä aika nopeasti.
– Yksi mahdollinen syy jättää palkat maksamatta voi olla maksukyvyttömyys.
Paljonko palkkoja jätetään maksamatta?
– Satoja tuhansia euroja vuodessa.
Miten työnantajan saa maksamaan?
– Ensimmäinen ohjeemme on huomauttaa työnantajalle, että minulta puuttuu liksasta. Jos sitä ei heti korjata, yhteydenotto liiton toimitsijaan on paikallaan.
– Liiton toimitsija näkee heti, jos palkkaturva kannattaa hakea varmuuden vuoksi. Palkkaturva-anomus on tehtävä kolme kuukautta palkanmaksun erääntymisestä. Palkkaturva on hidas keino, eikä sillä voi ratkoa kiistaa.
– Palkkaturvajuttu ei lähde toimitsijan pöydältä pois, ennen kuin työnantaja maksaa.
Mitä liitto tekee, jos työnantaja ei vieläkään maksa?
– Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, autamme jäsentämme kanteen nostamisessa. Oikeudessa palkkasaatavat eivät vanhene. Niistä työnantaja ei viidessä vuodessa pääse eroon, eikä oikeudesta pääse selittelyillä pakoon.