Kasvisruokavalion suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina etenkin nuorten keskuudessa. Vuonna 2016 seitsemän prosenttia suomalaisista oli kasvissyöjiä, kun vuotta aikaisemmin luku oli prosentin pienempi, kertoo Vaasan yliopiston tutkimus.
Kun kuluttajat etsivät uusia vaihtoehtoja, he tutkijoiden mukaan kyseenalaistavat samalla aiemmat ruokailutottumukset ja politisoivat ruoankulutuksen uudella tavalla.
Miksi kasvisruokien suosio suomessa kasvaa, Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä?
– Tämä on ruokavaliovalinta, johon kiinnittyy hirveän monia eri teemoja. Siksi se on juuri nyt paljon esillä. Keskustelussa kasvissyönnistä ja lihansyönnistä kohtaavat monet ajankohtaiset teemat.
– Toisaalta siinä keskustellaan terveellisyydestä, toisaalta kulutuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksista. Myös eettiset kysymykset mietityttävät.
Kuka tämän kasvisruokainnostuksen Suomeen toi?
– Ei se tänne yht’äkkiä ilmestynyt. Kasvisruuan suosio on kehityskaari, joka on ollut jo pitkään esillä.
– Suomalainen syöminen seuraa erilaisia, varsinkin länsimaissa vaikuttavia kehityskulkuja. Niissä ihmisiä kiinnostavat ja puhuttavat erilaiset ruokavaliot, mukana myös kasvisruokavalio.
Syövätkö suomalaiset riittävästi kasviksia?
– Pitkän aikavälin ruuankäyttötutkimusten mukaan ihmiset syövät enemmän kasviksia kuin aikaisemmin. Kasvisten lisääminen miellyttää ravitsemusasiantuntijoita, koska mukaan tulee terveellisyysulottuvuus.
Onko kasvisten syönti enemmän naisten kuin miesten juttu?
– En osaa sanoa.
Saako Suomessa ympäri vuoden riittävästi kotimaisia kasviksia?
– Miksi niiden pitäisi olla kotimaisia? Käsittääkseni Suomesta saa ympäri vuoden suomalaisia kasviksia. Ihmiset voivat itse tehdä valinnan ja seurata sesonkeja, joita Suomessa on.
Pärjääkö ihminen kanin ruualla? Saako siitä kaiken mitä ihminen tarvitsee?
– En ole ravitsemusasiantuntija, mutta minun asiantuntemuksellani kyllä.