Suomessa vietetään tänään Naisten palkkapäivää merkiksi siitä, että lokakuun viimeisestä päivästä alkaen naiset työskentelevät loppuvuoden laskennallisesti ”palkatta” verrattuna miesten palkkoihin. Naisten palkat olivat Suomessa keskimäärin 83,3 prosenttia miesten palkoista vuoden 2016 tilastojen mukaan.
Eurooppalaisilla sisarilla menee paremmin. He saavat palkkaa melkein koko ensi viikonkin. Euroopan palkkatasa-arvon päivää vietetään tänä vuonna perjantaina 3. marraskuuta, jolloin naisten palkanmaksu lakkaa symbolisesti.
Suomen naisten palkka on 17,3 prosenttia pienempi kuin miesten. Euroopassa ero on 16,3 prosenttia, EU:n komissio tiedotti tiistaina.
EU:ssa naiset pärjäävät koulutuksessa yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin miehet, mutta tämä ei näy työmarkkinoilla. Vuonna 2016 EU:ssa naisista 33 prosentilla oli korkea-asteen tutkinto verrattuna miesten 29 prosenttiin. Samaan aikaan naisten kokonaistyöllisyysaste on 11,6 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin miesten.
Naiset ovat lisäksi EU:ssa edelleen aliedustettuina suurimpien yritysten huipputehtävissä. Vain yksi 14:stä hallituksen puheenjohtajasta ja yksi 20:stä toimitusjohtajasta on nainen.
Kokonaistulossa Suomi pärjää paremmin
Suomessa sukupuolten palkkaero on EU:n kahdeksanneksi suurin EU:n tilastokeskuksen Eurostatin vuoden 2015 tilaston mukaan.
Suomi menestyy vertailussa paremmin, kun tarkastellaan laajempaa indikaattoria eli kokonaistulojen välistä eroa, joka tarkoittaa naisten ja miesten välistä keskimääräistä vuosituloeroa. Siinä otetaan huomioon naisiin kohdistuvat alhaisemmat tuntipalkat, vähäisempi työtuntimäärä palkkatyössä ja alhaisempi työllisyysaste. Tämän indikaattorin mukainen sukupuolten kokonaistulojen ero Suomessa on 24,1 prosenttia, kun kokonaistulojen keskimääräinen ero EU:ssa on 39,6 prosenttia.
Miehet ylenevät useammin
Sukupuolten palkkaerot johtuvat EU:ssa monien asioiden summana.
Johto- ja esimiestehtävät ovat laajalti miesten hallinnassa. Jokaisella alalla miehet saavat useammin ylennyksiä kuin naiset ja tästä johtuen suurempaa palkkaa. Tämä suuntaus käy ilmi etenkin johtoportaassa, jossa toimitusjohtajista alle kuusi prosenttia on naisia.
Naiset huolehtivat tärkeistä palkattomista tehtävistä, kuten kotitaloustöistä sekä lasten ja sukulaisten hoidosta, merkittävästi enemmän kuin miehet. Työssäkäyvät miehet kuluttavat viikossa 9 tuntia palkattomiin hoitotehtäviin ja kotitaloustöihin, kun taas naiset käyttävät 22 tuntia. Tämä tarkoittaa lähes neljää tuntia päivässä.
Tilastokeskus kertoi tiistaina, että Suomen kotitalouksissa tehtävän työn arvo vuonna 2012 oli 78,4 miljardia euroa. Palkaton kotityö ei sisälly bruttokansantuotteeseen, mutta se kasvattaisi sitä 41 prosentilla.
Muita syitä ovat naisten yleisempi osa-aikatyö ja pitkät poissaolot työmarkkinoilta.