Naisten jalkapallon arvokisoista keskusteleminen kotimaisilla foorumeilla on tavannut noudatella niin samoja latuja, että vakioargumenteista ja koodisanoista olisi helposti voinut männävuosina koostaa hevonpaskabingon. Lapusta olisivat löytyneet ainakin vertailut viitosdivariin tai junnupoikiin, pelaajien seksuaalisuuden pohdinta, tissit, löntystely ja ylipäätään kaikki sellainen vertailu miesten peliin, mitä ei käytännössä juuri muiden urheilulajien (vaikkapa yleisurheilu tai hiihto) yhteydessä tapaa.
Sunnuntaina päättyneiden EM-kisojen aikana tunnuttiin keskusteluissa siirrytyn uuteen aikaan. Suositulla FutisForum2-keskustelupalstalla kisoja käsitelleessä ketjussa ei juuri dissausta esiintynyt, ja yksittäiset möläyttelijät joukkonaurettiin langasta toisaalle meuhkaamaan.
Kansainvälisessä naisfutiksessa viime vuosina nähdyt kehityskaaret jatkuivat.
Yleistä muutosta suhtautumisessa naisten jalkapalloon on ehkä hankala mittarein todentaa, mutta sen aistii. Tuntuu, että nämä kisat ovat herättäneet aikaisempia enemmän kahvipöytäkeskusteluja, moni on innostunut uudella tavalla niitä seuraamaan ja etsimään uusia suosikkijoukkueita ja -pelaajia. Yksi tekijä hiukan paradoksaalisesti saattaa olla se, ettei Suomi tällä kertaa päässyt mukaan. Kun oma joukkue ei ole mukana eikä varasta kaikkea huomiota, saattaa muita joukkueita seurata tarkemmin ja peliin suhtautua neutraalimmin.
Tokihan käydyt kisat olivat monella tapaa kaikkien aikojen parhaat. Pelien taso oli kautta linjan kova ja ottelut viihdyttäviä, eivätkä joukkueiden tasoerot olleet liian suuria – säännön vahvistavana poikkeuksena Englannin ja Skotlannin välinen alkusarjan ottelu, jossa skoteilla ei ollut mitään jakoa. Kansainvälisessä naisfutiksessa viime vuosina nähdyt kehityskaaret jatkuivat: peli oli taas pykälän fyysisempää, pelitempo oli kovempi, yksilöt taitavampia ja taktiikat edistyksellisempiä. Suomen Helmareilla on kova työ pysyä tässä mukana.
Mahtavaa oli sekin, että Saksan dynastia päättyi vihdoin. Finaalissa pelasivat aidosti kisojen parhaat joukkueet, joskin niiden vahvuudet erosivat toisistaan. Hollannin vahvuus oli kautta linjan tasokas joukkue, jossa ei heikkoa lenkkiä ollut. Joukkue oli myös lähes ennennäkemättömän vahva ja fyysinen, ja – kuten eräs kommentoija FutisForumilla totesi – ”pelasi kuin Hollanti”, hyvin organisoitua ja taktisesti kypsää futista. Tanskan vahvuus taas olivat ylivertaiset yksilöt. Kisojen omasta mielestäni kaksi parasta pelaajaa, hyökkääjäduo Pernille Harder ja Nadia Nadim, olivat avainasemassa juuttien voittokululle. Tanskalaiset eivät hävinneet kisoissa kuin kahdesti, ja molemmilla kerroilla vastassa olivat oranssit leijonattaret.
Kisat herättivät myös paljon kiinnostusta etenkin osallistuvissa maissa. Emäntämaa Hollannin pelatessa katsomot olivat loppuunmyydyt, ja Tanskan mediassa finaalipaikkaa hehkutettiin kuin Suomessa lätkän MM-finaalia ikään. Finaalia katsoi Tanskassa lähes puolitoista miljoonaa silmäparia. Samoin esimerkiksi brittien BBC uutisoi kisoista kattavasti, joskin Lontoossa järjestettävät yleisurheilun MM-kisat aiheuttivat finaaliviikolle hieman ruuhkaa uutisaiheissa. Ruotsissa iltapäivälehdistö käytti kisojen analysointiin sivukaupalla joka päivä, ja Suomessakin loppuottelua seurasi yli 400 000 katsojaa.
Kisojen päätyttyä on aika siirtää katse seuraaviin karsintoihin. Helmarit aloittavat karsinnat tuleviin Ranskassa pelattaviin MM-kisoihin lokakuussa, kun vastaan kotikentällä astelee Serbia. EM-kävijöistä Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Espanja ja Itävalta, joista etenkin jälkimmäinen osoitti kisoissa vaarallisuutensa etenemällä semifinaaliin asti.
Vakiolapulla palataan sumusaarille. Valioliiga käynnistyy tulevana viikonloppuna, ja Championship ehti jo startata. Kakkoskohteen kotijoukkue Evertonin fanit ovat odottaneet tulevaa kautta innolla – vaikka ykköskärki Romelu Lukaku karkasikin ManUun, on joukkue vahvistunut usealla kiinnostavalla pelaajalla. Eniten pöhinää on tietenkin ollut Wayne Rooneyn ympärillä, mutta myös Sunderlandista siirtynyt veskari Jordan Pickford noussee kauden aikana tärkeään rooliin. Vastaan Goodison Parkille astelee Stoke, jonka materiaali riittänee vain sarjan alempaan keskikastiin. Helppo varma ykkönen tähän.
Kutoskohteen vierasjoukkue Manchester Cityä on povattu jälleen kerran kärkikamppailuihin ja moni ennustaa sinipaidoista jopa mestaria. Cityn puolustus on kivenkova, ja etenkin Tottenhamista tullut laitapakki Kyle Walker tuo lisää voimaa kentälle. Hyökkäysosasto herättää enemmän kysymyksiä, mutta ainakaan avausmatsissa sarjanousija Brightonin vieraana Raheem Sterlingillä ja kumppaneilla ei pitäisi olla vaikeuksia. Ennen kauden alkua Brighton vaikuttaa sarjan heikoimmalta nipulta, ja hissi saattaakin viedä saman tien takaisin alas. Kakkonen.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.8. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(x), 1, 1(x), 2, 1, 1(x), 1, 1(2), 2(x), 1, 2(x).