Viikon kysymys
Miehittämättömät lentävät härpäkkeet, dronet, yleistyvät sekä ammattimaisessa että harrastekäytössä.
Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivinen, mikä on drone, mikä kauko-ohjattu ilma-alus ja mikä on lennokki?
– Dronella tarkoitetaan roottoreilla varustettua pientä miehittämätöntä lentolaitetta.
– Laitteen luokitus riippuu käyttötarkoituksesta. Sama laite voi olla kulloisenkin käytön perusteella joko kauko-ohjattu ilma-alus tai lennokki. Luokituksen mukaan kyseessä on lennokki, jos sitä käytetään harraste- tai urheilutarkoitukseen. Missä tahansa muussa käyttötarkoituksessa se on kauko-ohjattu ilma-alus.
Paljonko droneja on?
– Kun mukaan lasketaan harrastekäyttö ja ammattikäyttö, puhutaan mieluummin kymmenistä tuhansista kuin tuhansista. Ammattikäytössä niitä on parisen tuhatta.
– Laitteita ei rekisteröidä, vaan toiminnan harjoittaja rekisteröityy. Hän ilmoittaa rekisteröitymisen yhteydessä kaikki laiteensa. Toiminnan harjoittajia on noin 1 600.
Mihin droneja käytetään?
– Yleisin käyttötarkoitus on kuvien ottaminen ilmasta. Toisena tulee mediakäyttö, joka sekin on usein ilmakuvausta. Lisäksi droneja käytetään esimerkiksi rakennusten, kattojen, siltojen ja sähkölinjojen tarkastukseen, kartoitukseen sekä metsätalouteen ja metsänhoitoon liittyviin tehtäviin.
– Droneja on käytössä myös pelastustehtävissä. Poliisilla on hyvää osaamista ja käyttö lisääntyy esimerkiksi liikenteenvalvonnassa ja rikosten yhteydessä tapahtuvassa tiedustelussa.
Millaista on miehittämättömien lentopelien sääntely Suomessa?
– Meillä sääntely on kevyttä. Lupamuodollisuuksia ei tarvita, toimintailmoitus riittää. Lennättäjän pätevyyteen ei ole määräyksiä, ei myöskään toiminnan harjoittajaan kohdistuvia toimilupavaatimuksia.
EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA valmistelee asiasta asetusta. Mitä asetusluonnos pitää sisällään?
– EU-sääntely tuo tiukennuksia. Hyvä puoli tässä on se, että EU-asetuksen myötä kaikille toimijoille tulee yhtenäinen pelikenttä ja tasapuolinen kohtelu kaikissa maissa.
– Tarkoitus on, että kevyemmässä harrastetoiminnassa sääntely ei olisi juurikaan ankarampaa kuin nyt Suomessa. Sääntely koskee vaativampaa toimintaa.
Onko luvallista lennättää droneja yleisötilaisuuksien yllä, esimerkiksi rock-konsertissa?
– Lähtökohtaisesti ilmatila on vapaa. Kansallisissa määräyksissä kuitenkin kielletään lennokkien lennättäminen eli harrastelennättäminen väkijoukkojen päällä.
– Ammattitoimijoille se sallitaan, mutta edellytyksenä on turvallisuusriskien arvioiminen ja lennättäjien ohjeistaminen. Tässäkin tietenkin sitovat esimerkiksi tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja.
Entä lennättäminen muualla?
– Riskiarviota ei vaadita, kun laitetta lennätetään esimerkiksi metsässä. Minä en myöskään pysty kieltämään dronen lennättämistä kesämökkitonttini yllä.