Perussuomalaisten puoluekokous Jyväskylässä viime viikonloppuna toimi monella tapaa vedenjakajana suomalaisessa poliittisessa kentässä. Kysyi selkärankaa muilta poliittisilta puolueilta kyseenalaistaa istuvan hallituspuolueen ratkaisuja ja ajatusmaailmaa. Suomen poliittinen kenttä ei ollut laajemmassa mitassa valmis sitoutumaan nuivaan manifestiin, jossa olisi entistä syvemmin luovuttu kansainvälisestä yhteistyöstä, vastuusta, ihmisyydestä ja inhimillisyydestä.
Vaikka linja ei olisikaan vaatinut hallitusohjelman muuttamista, niin tuntien perussuomalaisten äärioikean laidan ajattelua he olisivat vaatineet, että hallitusohjelmaa olisi noudatettu heidän näkökulmastaan oikein ainoastaan kiristämällä Suomen linjaa entisestään. Jo uuden puheenjohtajan kommentit siitä, kuinka maailman ja kotimaan köyhät ovat jo vastakkain, kertoi kaiken siitä arvopohjasta, millä perussuomalaisia luotsataan jatkossa eteenpäin.
Ei kuulunut sanaakaan vanhasta SMP:läisestä rötösherrojen kuriin laittamisesta. Veroparatiisipolitiikkaa ei ilmeisestikään ole syytä suitsia tai hyvätuloisten osallistua yhteisiin talkoisiin muutoinkin kuin hyväntekeväisyyden kautta, vaikka he ovatkin kartuttaneet omaisuuttansa julkisen hallinnon avustuksella. Ongelmiin ovat aina syynä maahanmuutto, pakolaiset tai EU, muita syitä tai vastuullisia ei tunnusteta.
Ei kuulunut sanaakaan SMP:läisestä rötösherrojen kuriin laittamisesta.
Toki tässä maailmassa saattaakin olla yksi yhteinen nimittäjä ja yksi yhteinen syyllinen ongelmille, mutta itse nimeäisin sen ennemmin ahneudeksi ja sen laajamittaisen leviämisen lähtökohdaksi ongelmien monistumiselle. Ilmastonmuutos, nälkä, juomaveden puute ja väkivaltaiset konfliktit saavat ihmisiä liikkeelle ja näihin asioihin löytyy moninaisia syitä ja taustoja, joita on syytäkin tutkia ja kartoittaa, jotta kykenisimme ratkaisemaan ne.
Olen kiitollinen siitä, että Suomen poliittisen kentän enemmistö näkee ongelmien syvemmät syyt ja niiden seuraukset perussuomalaisia laajemmin ja uskaltaa hallituskriisinkin uhalla edistää yhteisiä arvoja, jotka ovat olleet Suomelle ja suomalaisille pyhiä. Kiitos siitä.
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen.