Sote-uudistus voi hyvin toteutettuna parantaa lastensuojelun laatua, mutta siihen sisältyy myös riskejä, arvioi Lastensuojelun keskusliitto. Riskit paikantuvat valinnanvapausmalliin.
Erityisasiantuntija Sauli Hyvärinen Lastensuojelun keskusliitosta, millaisia riskejä?
– Palveluiden integraatio saattaa vaikeutua, kun nykyiseen keskusjohtoiseen julkiseen palveluun tulee lisää useita tuottajatahoja. Palvelujen hajanaisuus voi olla ongelma.
Mikä pulma monituottajamalliin sisältyy?
– Toimijoiden yhteistyössä on ongelmia nykyisessäkin järjestelmässä, eivätkä ne näytä valinnanvapausuudistuksen yhteydessä suinkaan helpottuvan.
– Lastensuojelun piirissä olevilla on monenlaisia tarpeita. On todella tärkeätä, että eri toimijat ovat tiiviissä yhteistyössä ja tieto kulkee. Olisi hyvin hankalaa, jos esimerkiksi eri perheenjäsenillä vanhemmilla ja lapsilla olisi eri palvelutuottajat.
Miten toimijoiden yhteistyön sujuminen voitaisiin varmistaa?
– Maakuntien pitäisi luoda palvelutuottajille sellaiset kannustimet, että yhteistyö olisi mahdollisimman tiivistä ja tieto siirtyy hyvin eri toimijoiden välillä.
– Tässä suhteessa paljon jää maakuntien vastuulle ja paljon riippuu tietojärjestelmistä.
Sote-uudistus siirtää painopistettä viranomaisvalvonnasta omavalvontaan. Mitä se tarkoittaa?
– Omavalvonnassa toimijat tuottavat itseään koskevaa raportointia ja heidän toimintaansa seurataan sitä kautta. Siihen sisältyy riskinsä, kun toimija arvioi itse oman toimintansa onnistumista, lainmukaisuutta ja asiakkaan oikeusturvan toteutumista.
Mitä tämä merkitsee lastensuojelussa?
– Painopisteen siirtäminen omavalvonnan suuntaan lastensuojelussa on huolestuttavaa. Tiedetään vanhastaan, että puutteita on ollut esimerkiksi sijaishuollossa, johon valvonnan pitäisi pystyä puuttumaan vahvemmin. Omavalvonta olisi riski lasten oikeusturvan kannalta.
Eikö kyse ole merkittävästä periaatteellisesta muutoksesta? On tavattu ajatella, että toimijat toimivat, mutta viranomainen valvoo.
– Tämä on selkeä muutos. Ajatuksena on ilmeisesti helpottaa toimijoiden liikkumavaraa vähentämällä sääntelyä ja purkamalla normeja. Julkisen valvonnan roolin tulisi kuitenkin olla merkittävä lastensuojelussa, jossa puututaan rankasti ihmisten yksityiselämän suojaan ja perusoikeuksiin.
Mitä pitäisi tehdä, jotta valinnanvapauteen liittyvät riskit eivät toteutuisi lastensuojelussa?
– Kyse on valtavasta muutoksesta nykyiseen järjestelmään ja se sisältää sekä mahdollisuuksia että uhkia. Tärkeintä olisi toteuttaa uudistukset vaiheittain, jota mahdolliset riskit nähdään käytännössä ja pystytään tekemään korjausliikkeitä tarpeiden mukaan.