Britannian konservatiiveilla ja pääministeri Theresa Maylla oli kaikki valtit käsissään, mutta puolue hukkasikin enemmistönsä parlamenttivaaleissa. Suomessakin vasemmistoänkyräksi haukutun Jeremy Corbynin johtama Labour otti selvän vaalivoiton.
Vasemmistoliitossa paitsi iloittiin Labourin menetyksestä, myös analysoitiin sosiaalisessa mediassa sen syitä.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoitti Facebookissa tuloksen osoittavan, että ”vasemmistolaiset puolueet ja poliitikot voivat menestyä niinkin selvällä reseptillä kuin uskottavalla ja selkeän vasemmistolaisella ohjelmalla, ankarista hyökkäyksistä huolimatta”.
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kommentoi Facebookissa Labourin voittaneen vasemmistolaisimmalla vaaliohjelmalla sitten 1970-luvun.
Arkisia teemoja, sosiaalista mediaa
Arhinmäen mukaan Labourin teemat olivat arkisia ja ne koskettivat ihmisiä. Corbyn puhui junaliikenteestä, terveydenhoidosta ja koulutuksesta. Jalkapallon FA-cupin loppuottelupäivänä puolue julkisti listan aloitteista, joilla kansan peli palautetaan takaisin kansalle.
Andersson kirjoitti vaalituloksen osoittavan myös sen, kuinka keskeisessä roolissa kampanjointi ja ruohonjuuritason toiminta nykyään ovat.
”Labour panosti kampanjassa isosti sosiaaliseen mediaan ja puolueen poliittisen vaihtoehdon esilletuomiseen, samalla osoittaen kuinka konservatiivien talouskuripolitiikka ei ainoastaan heikentänyt pienituloisten asemaa, mutta myös kasvatti valtion velkataakkaa.”
Myös Sinn Fein voitti
Andersson ja Arhinmäki totesivat Labourin vedonneen nuoriin erityisesti puhumalla yliopistojen ylikorkeita lukukausimaksuja vastaan.
Arhinmäen mielestä tulos kertoo nuorten kyllästymisestä leikkaus- ja kurjistamispolitiikkaan.
”Tämä ei ole vain brittiläinen ilmiö vaan sama näyttää toistuvan useissa maissa.”
Arhinmäki huomautti, että Pohjois-Irlannissa vasemmistolainen Sinn Fein otti myös vaalivoiton. Paikkamäärä lähes kaksinkertaistui neljästä seitsemään.