Miljonäärien ja miljardöörien Piilaaksossa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja Y Combinator -kiihdyttämön toimitusjohtaja Sam Altman ovat muutamien muiden rikkaiden joukossa esittäneet kaikille kuuluvaa universaalia perustuloa (Kauppalehti 2.6.).
Zuckerbergin mukaan ”jokainen sukupolvi laajentaa tasa-arvon määritelmää”. Uuden sukupolven on aika määritellä uusi sosiaalinen sopimus. Universaalin perustulon varassa jokaisella olisi vapaus toteuttaa itseään.
Hän haluaa itsensä kaltaisten raharikkaiden olevan maksajia. Tämä on outoa puhetta trumpilaisessa Yhdysvalloissa, jossa suurituloisten verotus on romahtamassa.
Y Combinatorin perustulokokeilussa Kalifornian Oaklandissa sata perhettä saa noin 1 500 dollarin perustulon kuukaudessa. Suomessa perustulokokeiluun osallistuu 2 000 työtöntä.
Tällä otoksella kokeilu jää torsoksi. Se voi antaa vain viitteitä universaalin perustulon toimivuudesta.
Hallitus päätti käynnistää sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen puoliväliriihen yhteydessä. Tähän saumaan iski Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tällä viikolla.
Se torppasi universaalin perustulon utopistisena ja liian kalliina hankkeena. EK näkee perustulon vaarantavan ”hyvinvointiyhteiskunnan vaatiman korkean työllisyyden”.
Perustelu korkean työllisyyden vaarantamisesta ontuu pahasti. Suomessa ei ole kyetty luomaan työpaikkoja eikä hallitus pääse lähellekään 72 prosentin työllisyysasteen tavoitettaan.
Hyvinvointiyhteiskuntaan vetoaminen kuulostaa EK:n suunnasta lähinnä vitsiltä, vaikka se lanseerasi samalla oman perustulomallinsa.
Se yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen ja selkeyttäisi sekavaa tukijärjestelmää. Työnteon pitäisi kannattaa aina, byrokratian vähentyä ja tukea nykyistä paremmin tuen saajia.
Hyviä tavoitteita, mutta EK:n malli karsisi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perusturvaa. EK:n mallissa työtulot leikkaisivat asumistukea muuta sosiaaliturvaa kevyemmin.
Tämä sopii työnantajille. Pääkaupunkiseudulla työvoiman liikkuvuutta hillitsevät korkeat asumiskustannukset eikä pienen palkan perässä kannata etenkään yksinäisen ihmisen muuttaa.
Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo latasi sosiaaliturvan uudistuskeskusteluun tuloerotutkimuksen grand old man Anthony Atkinsonin hengessä 15 kohdan listan uudistuskohteista. Atkinsonin mukaan tuloerojen kasvu ei ole väistämätöntä: siihen voidaan vaikuttaa politiikalla.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) torjui suoralta kädeltä Hiilamon 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi –raportissa esittämät verojen kiristykset. Atkinsonin hengessä Hiilamo esitti verotuksen yhtenä tehokkaana keinona tuloerojen kaventamiseksi.
Pääomatulojen ja palkkatulon verotuksen pistäminen samalle viivalle sopii vasemmistolle, kuten myös valtion vastuullisempi ote työllistämiseen, ökypalkkojen leikkaaminen tai valtion omistamisen vahvistaminen. Sen sijaan vasemmistolle ei käy lapsilisien verottaminen.
Sipilän hallitus ei uudista sosiaaliturvaa. Paukut pitääkin suunnata seuraavaan hallitukseen ja perustuloon.