Korkeimman oikeuden tuoreen päätöksen mukaan toiseen kuin työehtosopimuksen solmineeseen Vakuutusväen liittoon järjestäytyneillä Ylemmillä toimihenkilöillä oli oikeus valita luottamusvaltuutettu edustamaan itseään.
Hyväksyykö STTK oikeuden päätöksen, johtaja Katarina Murto?
– En missään nimessä halua sitä kritisoida. Päätös perustui tilanteeseen, jossa samaa työehtosopimusta on sovellettu eri henkilöstöryhmiin.
– Kun työehtosopimuksen solmineeseen liittoon kuuluvat olivat valinneet itselleen luottamushenkilön, Ylemmät toimihenkilöt halusivat ja saivat oman luottamusvaltuutetun.
Onko päätöksestä haittaa työmarkkinoille?
– En näe siitä mitään haittaa. Oikeuden tulkinta vain on poikkeuksellinen. Kun kokonainen henkilöstöryhmä on ollut ilman edustajaa, eikä ole saanut osallistua toisen liiton luottamusmiehen valintaan, oikeus antoi heille oikeuden omaan luottamusvaltuutettuun.
Kelpaako ylempien oma luottamusvaltuutettu STTK:lle?
– Tulkitsen niin, että koko henkilöstöryhmällä, joka ei ollut järjestäytynyt sopimuksen solmineeseen liittoon, oli oikeus valita oma luottamusvaltuutettu luottamusmiehen rinnalle.
– Enemmän kritisoin päätöksestä tehtyjä laajoja tulkintoja, joiden mukaan tällä ratkaisulla olisi vaikutusta paikallisen sopimisen osapuoliin. Siitä tässä ei ole kysymys.
– Paikallinen sopiminen perustuu työehtosopimuksiin, joissa on sovittu joistakin asioista sopimisesta myös työpakoilla. Osassa mandaatti on annettu luottamusmiehille, osassa henkilöstöryhmälle ja osassa jopa yksittäiselle työntekijälle.
– Paikallista sopimista voidaan toki kehittää, mutta työehtosopimuksen osapuolilla on edelleen oikeus päättää työpaikkatasolla sovittavista asioista.
Tukiko oikeus päätöksellään järjestäytymättömiä?
– Ei oikeuden yhden päätöksen perusteella voi vetää johtopäätöstä, että järjestäytymättömillä työntekijöillä olisi aina oikeus valita itselleen luottamusvaltuutettu työpaikalla, jos sinne on valittu työehtosopimuksen perusteella luottamusmies.