Viimeinen sana
Ensin langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta. Sitten hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään maanantaina julkistamat moitteet siitä, että Ylen johtamisongelmat paikantuvat uutis- ja ajankohtaistoimitukseen. Ja näiden päälle vielä kolmen entisen Ylen toimittajan journalistinen raportti, jossa kerrotaan painostuksesta ja sensuurista samassa toimituksessa.
Pöly Yleisradion ympärillä ei ota laskeutuakseen – eikä ole syytäkään. Yhtiön hallitus julisti maanantaina luottamustaan sen johtajiin, mutta miten on Ylen rahoittajien, Suomen kansan, laita? Elämmekö todellisuutta, jossa keisarilla ei ole uusia vaatteita?
Siltä näyttää, sillä kyse ei ole vain viime vuoden lopun jupakasta, jossa päätoimittaja Atte Jääskeläinen ryhtyi Mäenpään ilmaisun mukaan mikromanageroimaan uutista pääministeri Juha Sipilän yhteyksistä kaivosyhtiö Terrafamelta tilauksen saaneeseen Katera Steeleen. Ylen uutisessa ei ollut olennaista uutta Kansan Uutisten edellisenä päivänä julkaisemaan uutiseen, jossa jo oli Sipilän kommentti mukana.
Päätoimittajan puuttuminen uutiseen ja sen pohjalta suunniteltuihin taustoittaviin jatkojuttuihin oli Mäenpään mukaan ongelma:
”Salliva tai neutraali suhtautuminen suoriin vaikutusyrityksiin voi horjuttaa luottamusta Ylen riippumattomuuteen. Ongelma myös median vapauden ja sananvapauden turvaamisen kannalta”, hän kirjoittaa maanantaina julkaisemassaan selvityksessä.
Julkisen sanan neuvosto totesi jo maaliskuussa Jääskeläisen luovuttaneen ulkopuoliselle journalistista valtaa Terrafame-uutisoinnissa.
”Jutussa ei ollut pääministeriin kohdistuvaa erittäin kielteistä julkisuutta eikä myöskään olennaisia asiavirheitä. Yle teki tästä huolimatta pääministerin yhteydenottojen jälkeen jutun muokkaamisessa ja sitä seuranneessa aiheen käsittelyssä useita poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä”, JSN:n päätöksessä 22.3. lukee.
Tiistaina julkistettu Ylegate-kirja paikantaa kulttuurin Ylessä muuttuneen ylivarovaiseksi vuoden 2009 lautakasajupakan jälkeen. Silloin suuttujana oli keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen.
JSN ilmaisi maaliskuussa huolensa poliitikkojen sananvapautta rajoittavan toiminnan yleistymisestä, jolla on demokratiaa rapauttava vaikutus.
Tässä uudessa maisemassa hallituksen esittämä Yle-laki on seuraava vaaranpaikka. Ylen hallintoneuvostossa on jo nyt ollut pyrkimystä puuttua yli sen toimivallan yksittäisiin journalistisiin ratkaisuihin.
Nyt hallitus esittää, että hallintoneuvosto saisi toimivallan päättää Yleisradion strategiasta. Ylen jo ennestään vaarantuneelle riippumattomuudelle askel olisi iso ongelma. Ylen strategiassa määritellään yhtiön journalistisen linjan perusteet ja myös journalismin tekemisen lähtökohdat ja tavoitteet. Ne eivät saa joutua poliittisten suhdanteiden armoille.