Saksan Grenkeen oli saatu mukaan myös maailmanmestari Magnus Carlsen, jolle turnaus lienee ollut pieni pettymys: jaettu toinen sija Fabiano Caruanan kanssa ei ehkä mestaria pahemmin lämmitä. Carlsenin otteet ovat olleet muutenkin epävarmempia tiukan MM –ottelun jälkeen. Toisaalta jos odotus on ”voitto aina”, pettymyksiäkin tulee.
Carlsenin turnaus olisi voinut sujua ”odotetustikin” ellei hän olisi toisella kierroksella epäonnistunut pelissään turnausvoittaja Levon Aroniania vastaan. Carlsenilla oli voittoasema, mutta Aronian puolusti sitkeästi ja sai tasapelin.
Voiton – siis anteeksi, tasapelin joka tuntui takuulla voitolta – jälkeen Aronian dominoi turnausta. Parhaimmillaan Aronian saa shakin näyttämään helpolta peliltä: nappulat siirtyvät luonnostaan hyville ruuduille ja peli on loogista.
Grenken turnauksessa Aronianilta onnistui lähes kaikki, jopa viimeisen pelin selkeän voiton menettäminen Caruanaa vastaan tuntui ”loogiselta virheeltä”.
Aronianin ylivoimaa kuvastaa ehkä parhaiten pistesaldo: Aronian keräsi seitsemän kierroksen turnauksessa 5,5 pistettä, kun toista sijaa jakaneet Caruana ja Carlsen saivat vain neljä pistettä. Toivottavasti Aronianin vire kertoo ”uudesta nuoruudesta”. Terävällä armeenilla on shakkitaitojensa lisäksi muun muassa hyvä maku kirjallisuuden suhteen – Nikolai Gogol!
Itse asiassa Aronianin shakkikin on gogolmaista, juonia ja ovelaa.
Mamedjarovin uusi nuoruus
Vappuaattona Azerbaidzanin Shamkirissa päättynyt Vugar Gashimovin muistoturnaus oli myös vahva. Muisteltu ja pidetty Gashimovhan kuoli vain 28-vuotiaana aivokasvaimeen. Näitähän sattuu, mutta nuorena kuolleista tulee aina vähän surku olo. Muisto kuitenkin elää ja nappulat liikkuvat ja, kuolleet pysyvät nuorina
Shamkirin turnaus oli tasainen. Shahrijaz Mamedjarov oli kuitenkin kotikentällään vahva ja vei turnauksen 5,5 pisteellä. Näin Mamedjarov uusi viime vuoden turnausvoittonsa.
Mamedjarovin otteissa oli samaa uuden nuoruuden makua kuin Aronianilla Grenkessä. Parhaimmillaan Mamedjarov pelaa luovaa, katsojaystävällistä shakkia: valitut avaukset ovat teräviä ja dynaamisia, ja hän pelaa voittoa myös mustilla väreillä.
Ainoan häviönsä hän kohtasi pelattuaan ”liikaa voittoa” (tämä kostautuu usein) Puolan Radozlaw Woitachzekia vastaan. Toista sijaa jakoivat ”vanhat vessapukarit” Veselin Topalov ja Vladimir Kramnik Wesley So’n kanssa(5 pistettä), joka on muuten elo –listan kakkonen.
Grenken ja Shamkirin turnaukset olivat mallikkaita tapahtumia, joissa toteutui vanha totuus: kärjen erot ovat todella pieniä. Uutuus on se, että Carlsen ei aina voita. Ja sehän vain lisää tapahtumien kulun kiinnostavuutta!