Viikon kysymys
Suomessa on EU-maiden raskaimmin verotettu olut. Suomen olutvero on moninkertainen verrattuna Viroon, josta suomalaiset hakevat oluensa. Panimoliitto peräänkuuluttaa olutveron puolittamista.
Miksi suomen olutvero pitäisi puolittaa, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa?
– Kilpailukykyisestä verotuksesta on huolehdittava niin, ettei kuluttajien tarvitse lähteä rajan takaa hakemaan juomiaan. Panimojuomien kasvanut matkustajatuonti on ongelma, joka pitää ratkaista pysyvällä tavalla.
– Tällä hetkellä hallitus ohjaa kuluttajia rajakauppaan, vaikka hallitsematon rajakaupan kasvu pitäisi saada katkaistua ja kuluttajat pysymään kotimarkkinoilla.
Kuka korkeasta olutverosta kärsii?
– Yhteiskunta menettää noin 300 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. Sen lisäksi menetämme myös arvonlisäveroja. Kärsijöitä ovat myös panimot ja ravintolat.
– Juomakulttuurikaan ei kehity mitenkään myönteiseen suuntaan, jos olutta hamstrataan ulkomailta suunnattomia määriä. Myös kerrannaisvaikutukset yhteiskunnalle ovat melkoiset.
Eikö halpa kotimainen olut lisäisi juopottelua ja alkoholista johtuvia terveysongelmia?
– Ei sillä haitallisuuden kannalta ole merkitystä, onko olut ostettu Virosta vai kotimaasta.
– Jos saamme siirrettyä kulutuksen rajakaupasta kotimarkkinoille, siinä voittavat kaikki. Siinä voittaa yhteiskunta verotulojen kautta ja elinkeino saa piristysruisketta. Juomakulttuurikin järkevöityy, kun se ei enää perustu hamstraamiseen.
Mikä panimoliiton mielestä olisi kohtuullinen olutvero?
– Järkevää olisi laskea veroa vuosittain samalla tavalla kuin sitä on korotettu viime vuosina. Veroa pitäisi laskea 10 – 15 prosenttia vuosittain ja katsoa, miten se vaikuttaa rajakauppaan.
– Olutveron puolittaminen merkitsisi yhteiskunnalle pienempiä verotuloja, mutta veron alennuksen dynaamiset vaikutukset olisivat merkittävät.