Viikon kysymys
Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät Entre vaatii, että pienet palveluntuottajat pääsevät tasavertaisesti ja ilman välikäsiä mukaan sote-palvelujen tarjouskilpailuihin.
Mihin sote-asioiden hoitamisessa tarvitaan yksityisiä yrityksiä, Entren puheenjohtaja Salla Luomanmäki?
– Yksityiset yritykset ovat lähempänä asiakasta, ja niiden palvelut ovat helpommin ja nopeammin saatavilla kuin massiivisten kansainvälisten yritysten. Pienet yritykset ovat avainasemassa tuottamassa sote-palveluita esimerkiksi haja-asutusalueilla.
Minkälaisia yrityksiä soteen tarvitaan?
– Pienten yritysten asema pitää turvata. Meillä on Entressä paljon pieniä sotealoja kuten puheterapeutit, fysioterapeutit, toimintaterapeutit.
– Nämä ovat yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä, eivät mitään Mehiläisiä ja Attendoja.
Olette vaatineet pienille yrityksille tasavertaista pääsyä tarjouskilpailuihin. Mitä tämä tarkoittaa?
– Sote-palveluihin ei pidä rakentaa alihankintaketjuja. Jos pienimmät palveluntarjoajat alistetaan alihankintaketjuun, heidän toimeentulonsa jää kovin ahtaaksi. Lopulta se saattaa vaikuttaa myös palveluun.
– Pienille tuottajille pitäisi mahdollistaa tasavertaiset mahdollisuudet tarjouskilpailussa.
Pelottavatko kansainväliset ketjut, jotka saattavat kaapata koko sote-bisneksen?
– Kun sote-keskustelua seuraa, niin kyllä se huolestuttaa. Kyseessä on miljardien eurojen bisnes.
– On mietittävä, haluammeko ne julkiset miljardit yhteisöveron kautta hyödyntämään oman maan kehittämistä vai haluammeko antaa ne jonnekin muualle. Luulen, että tämä huolestuttaa tällä hetkellä suurinta osaa suomalaisista.
Minkälainen rooli julkisille palvelunjärjestäjille jää?
– Sote-uudistus menee siihen, että tulee paljon myös yksityisyrittäjyyttä. Minä puhun nimenomaan pienten yrittäjien näkökulmasta.
– Me Entressä arvostamme myös julkisen sektorin palveluita, ja veroeuroja pitää suunnata myös sinne. Julkisen sektorin kautta tulee myös työpaikkoja.