Anssi Karhu
32-vuotias kotkalainen.
Vammaispoliitikko ja -aktiivi.
Mukana Me Itse ry:n ja Kukouri-osuuskunnan toiminnassa.
Vasemmiston kuntavaaliehdokas.
Selfie
”Eihän aikuisille ihmisille enää voi asettaa kotiintuloaikoja.”
Vammaisaktiivi ja kuntavaaliehdokas Anssi Karhu, pidät tärkeänä, että vammaiset työllistyvät oikeisiin töihin työtoiminnan sijaan, miksi?
– Ihan jo senkin takia, että nyt eletään tällä vuosituhannella, eikä missään 60–70-luvulla. Vammaiset pitää jo nähdä tasavertaisina kansalaisina terveiden rinnalla. Kotipaikkakunnallani Kotkassa työllistyminen ei toteudu sillä vauhdilla, millä se voisi. Kaikkien työpaikkojen pitäisi työllistää yksi vajaakuntoinen ja sairaaloiden sekä vanhusten tai vammaisten asumisyksiköiden pitäisi työllistää yksi vajaakuntoinen osastoa kohden.
Millainen oma työhistoriasi on?
– Opiskelin ammattikoulussa suurtalouskokiksi. Olen ollut töissä muun muassa sairaalassa lasten neurologisella osastolla ruoka- ja pyykkihuollossa ja Mansikkalahden lippakioskilla. Tällä hetkellä kirjoitan omaelämäkertaa, joka julkaistaan Kukouri-osuuskunnan kautta.
Vertaisarvioijana olet paljon tekemisissä vammaisten itsenäisen asumisen kanssa, millaisiin epäkohtiin olet törmännyt?
– Niitä, kun alkaisi luettelemaan, niin varmaan menisi kokonainen päivä. Esimerkiksi kotiintuloajat, eihän aikuisille ihmisille enää voi asettaa kotiintuloaikoja. Vammaisille tarjotaan yhteisiä tapahtumia, joihin kaikkien pitäisi osallistua. Normaalit ihmisethän valitsevat itse missä käyvät ja mihin osallistuvat. Esimerkiksi seurustelu voi vaikeutua vierailuaikojen ja oikeuksien takia. Vammaisille tarvittaisiin enemmän itsenäisen asumisen asuntoja , laitos- ja soluasuminen ei ole enää tätä päivää, vaikka pitää muistaa, että joillekin asumisyksikötkin ovat oikeita ratkaisuja.
Kuinka itsenäiseksi koet oman elämäsi?
– Kyllä tämä omiin tarpeisiini nähden on ihan itsenäistä, vaikka yhteisasuntolassa asunkin. Minulla ei kuitenkaan ole kotiintuloaikoja, eikä sosiaalisia suhteitani rajoiteta.
Pidät tärkeänä myös esteetöntä liikkumista, kuinka esteetön kaupunki Kotka on?
– Vaalikentällä olen tavannut paljon rollaattorien kanssa liikkuvia ikäihmisiä, joille esteettömyys on yhtä tärkeää kuin vammaisille. Kotkan esteettömyys riippuu vähän siitä, että mistä näkökulmasta katsoo. Esimerkiksi siitä miten liikut, rollaattorilla, sähkömopolla vai jalan. Jos asiaa katsoo laajemmin liikuntavammaisten, kehitysvammaisten, näkövammaisten ja ikäihmisten näkökulmasta, niin löytyy paljon epäkohtia, joita pitäisi parantaa. Tärkeimmät parannukset liittyvät esimerksi siihen, etteivät tienylitysten kanttaukset olisi liian korkeita. Bussitkin ovat sellaisia, että ainakin ikäihmisten on vaikea nostaa rollaattoreja niihin.
Anssi Karhu
32-vuotias kotkalainen.
Vammaispoliitikko ja -aktiivi.
Mukana Me Itse ry:n ja Kukouri-osuuskunnan toiminnassa.
Vasemmiston kuntavaaliehdokas.