Sipilän hallitus pitää huolen siitä, ettei kirjoittamisen aiheista ole pulaa. Jopa lääkärikunnan arvostetuimman, arkkiatri Risto Pelkosen on pitänyt jyrähtää. Hänen kommenttinsa löysin Yhteiskuntapolitiikka-lehdestä (1/2017, lainaus Lääkärilehti 1–2/2017), jossa hän kysyy, missä ovat sanat terveys ja hyvinvointi, kärsimys ja kuolema, hoito ja hoiva.
Hän ihmettelee, miksi otetaan niin suuri riski ja myllerretään koko maisema. Ja hän jatkaa sillä, mitä itsekin olen paljon miettinyt: jos kilvoittelu yhteisen hyvän puolesta muuttuu kilpailuksi vallasta ja omasta hyvästä, käy huonosti. Ja loppuhuipennuksena: jos solidaarinen yhteisvastuu siirretään itse kunkin omalle kontolle, syntyy eriytymisen ilmiö – siis juuri se ilmiö, joka oli sote-suursiivouksen lähtökohta. Mutta ei näistä lauseista ole lööpeiksi. Miksi ei?
Sote-uudistuksen valinnanvapaus oli kokoomuksen tarjoilema lottovoitto suuryrityksille, nimittäin pienelle yritykselle tai yhdistykselle on iso kynnys lähteä sote-keskusyrittäjäksi. Jo pelkkä lisenssimaksu Kanta-järjestelmään maksaa 20 000 euroa ja muut kustannukset päälle. Eikä tässä vielä kaikki. Hallitus ei luota siihen, että tarpeeksi moni valitsisi yksityisen palvelun, vaan maakunnan pitää tarjota ihmisille helpoimmin saatavissa oleva palvelu. Käytännössä se on lähin sote-keskus.
Raha seuraa automaattisesti yritystä, vaikka asiakas ei edes niin haluaisi.
Esimerkiksi Oulussa tämä tarkoittaa, että kaikki keskustan asukkaat, jotka eivät itse valitse, tulevat ohjatuiksi yksityisiin sote-keskuksiin, koska kaupungin oma sote-keskus on kilometrin päässä Kontinkankaalla, johon on pitempi matka. Järkyttävää.
Vaikka henkilö käyttäisi työterveyshuoltoa, eikä hän katso tarvitsevansa sote-keskusta, hänet merkitään sinne ja raha seuraa automaattisesti yritystä, vaikka asiakas ei edes niin haluaisi. Tämä on johtanut myös siihen, että yritykset perustavat pisteitä kaupunginosiin, joissa ei enää ole terveysasemaa. Rahaa syydetään, vaikka piti olla kestävyysvaje ja velkakriisi, mutta kansa ja veronmaksajat joutuvat maksamaan tämän lystin. Miksi tästä ei tule lööppejä?
Valinnanvapaus sisältää niin paljon riskejä, että arkkiatrinkin piti puuttua asiaan. Lakiluonnos on nyt lausunnoilla ja löytyy sote-uudistuksen sivuilta. Siihen voi lausua kuka tahansa maaliskuun loppuun mennessä. Suosittelen vasemmistoliiton piirijärjestöjä tutkimaan, mitä muutos tarkoittaa omalla alueella, ja siitä vaan lausuntoa väsäämään.
Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan sote-valmistelun poliittisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja.