Terrafame sai uuden vähemmistöomistajan singaporelaisesta Trafigurasta, joka toimii metallien välittäjänä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi perjantaina, että Terrafame Group Oy, Terrafame Oy, Trafigura-ryhmä ja Galena Private Equity Resources -rahasto ovat sopineet yhteensä 250 miljoonan euron rahoitusjärjestelystä ja kaupallisesta yhteistyöstä.
Yhtiön mukaan 250 miljoonaa kattaa koko sen rahoitustarpeen ja varmistaa kaivoksen ylösajon.
Suomen valtio jää Terrafame Group Oy:n kautta yhtiön enemmistöomistajaksi noin 85 prosentin osuudella.
– Olen tyytyväinen saavutettuun rahoitusratkaisuun. Se on kauan kaivattu ja erittäin tervetullut. Terrafamella on nyt kaikki edellytykset harjoittaa kaivostoimintaa ympäristöllisesti vastuullisesti ja taloudellisesti menestyksekkäästi, Lintilä sanoo rahoitusratkaisusta.
Hän uskoo, että Terrafame ei tämän jälkeen tarvitse enää valtion lisärahoitusta.
Huono ympäristömaine
Lintilä sanoi valtio-omistajan asettamien tavoitteiden niin ympäristöturvallisuuden, yksityisen rahoituksen kuin myös kaivoksen kestävän, tuotannollisen toiminnan turvaamisen osalta olevan toteutumassa.
Ainakin ympäristöturvallisuuden suhteen Terrafamen uudella kumppanilla Trafiguralla on huono maine. Viime syksynä Guardian kertoi yhtiön vieneen Afrikkaan niin saastuttavaa dieseliä, että Euroopassa sitä ei voitaisi myydä.
Tätä ennen se on saanut sakot laittomasta jäteviennistä Norsunluurannikolle. Yle kertoi asiasta vuonna 2010. Myrkkylastia kuljettaneen laivan jäte pumpattiin takaisin siihen Amsterdamissa, koska satamaviranomaiset vaativat käsittelystä korotettua maksua oletettua suuremman myrkkypitoisuuden vuoksi. Probo Koala -niminen alus kuljetti sen jälkeen lastin Norsunluurannikolle, josta se vietiin edelleen Abidjanin kaatopaikalle. YK:n tutkinnan mukaan jäte aiheutti 17 ihmisen kuoleman.
”Valtion rahat eivät hukkaan”
Trafiguran omistusosuudeksi tulee 15,5 prosenttia. Yhtiö on sitoutunut ostamaan seitsemäksi vuodeksi kaivoksen koko nikkelituotannon ja 80 prosenttia sinkkituotannosta.
– Vakaan sijoittajan löytyminen osoittaa, että Terrafamessa on tehty hyvää työtä, jonka seurauksena kaivostoiminnan jatko on nyt turvattu, sanoo Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.
Pääministeri Juha Sipilän mielestä tehty omistusjärjestely on valtion kannalta taloudellisesti järkevä.
”Sulkemispäätös olisi vienyt 300–400 miljoonaa euroa valtion kassasta lisää sinne jo sijoitetun rahan lisäksi. Sijoituspäätöksissä noteerattu yhtiön arvostus osoittaa, että valtion Terrafameen sijoittamat varat eivät ole menneet hukkaan”, hän kirjoittaa blogissaan.