Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hälytyskellojen olisi pitänyt soida viimeistään valtioneuvoston yleisistunnossa 18. marraskuuta, sillä Kansan Uutiset tiedusteli häneltä 17. marraskuuta hänen yhteyksistään Terrafamen alihankkijoihin.
Ylen haastattelemat julkisoikeuden asiantuntijat Teuvo Pohjolainen ja Markku Suksi nostavat KU:n tiedustelun merkittävään asemaan, koska se toimitettiin pääministerille ja hänen esikunnalleen päivää ennen kuin valtioneuvosto kokoontui päättämään muun muassa Terrafamen pääomittamisesta.
Åbo Akademin julkisoikeuden professorina toimiva Suksi sanoo Ylelle, että pääministerin olisi tullut kiinnittää huomiota esteellisyyden mahdollisuuteen. Suksi arvioi kuitenkin, että Sipilä ei olemassa olevien tietojen perusteella ollut esteellinen. Julkisoikeuden professori, emeritus Teuvo Pohjolainen ei ottanut Ylen kysyessä kantaa esteellisyyteen.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja vastasi KU:n kysymyksiin muutamaa minuuttia ennen valtioneuvoston istunnon alkua.
Yle julkisti tiistaina Sipilän vastauksen jääviyskantelua tutkivalle eduskunnan oikeusasiamiehelle. Pohjolainen ja Suksi kiinnittivät huomiota siihen, että lausunto ei käsittele lainkaan marraskuun 11:nnen päivän jälkeisiä tapahtumia. Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tuolloin Terrafamen kaivoksen tilannetta. Valtioneuvosto päätti lisärahoituksesta kuitenkin vasta 18. marraskuuta.
– Jos jo ennen kuin asia on lopullisesti käsittelyssä, on tullut vihje vaikkapa Kansan Uutisten kautta, kyllä sen olisi pitänyt hälytyskelloja soittaa, Pohjolainen sanoo Ylelle.
Kansan Uutiset julkaisee nyt kyseisen sähköpostiviestin. Siinä Sipilältä kysyttiin Katera Steel Oy:stä hänen sukulaistensa tunnettuja omistussuhteita luetellen ja yleisesti Sipilän ja hänen lähipiirinsä suhteista Talvivaarassa toimivalle kaivokselle tarjouksia tehneisiin yhtiöihin.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja vastasi KU:n kysymyksiin muutamaa minuuttia ennen valtioneuvoston istunnon alkua 18. marraskuuta toimittamalla ainoastaan linkin Sipilän sidonnaisuusilmoitukseen. Seuraavalla viikolla pääministerin esikunnasta toimitettiin uuden pyynnön jälkeen hänen kommenttinsa:
– Fortel Invest Oy omisti Katera Steel Oy:sta 5 prosenttia vuonna 2013, kun luovuimme vaimoni kanssa Fortelin omistuksesta. Sen jälkeen minulla ei tietenkään ole mitään tietoa Katera Steel Oy:n liiketoiminnasta, omistajarakenteesta tai asiakkaista.
Sipilä jatkaa samalla linjalla eduskunnan oikeusasiamiehelle antamassaan vastauksessa.