Terrafamen työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Vetola kiittelee toimintaa pitkäjänteisyydestä. Talvivaaran kaivoksen aikaan jouduttiin toimimaan pörssin ehdoilla.
Yli 400 työntekijän pääluottamusmiehenä toimivalla Vetolalla on pitkä historia Talvivaaran kaivoksen pääluottamusmiehenä. Hän asettui ensimmäistä kertaa ehdolle vuoden 2008 marraskuussa ja tuli valituksi.
– Esimerkiksi työturvallisuuteen on kiinnitetty Terrafamen aikana aivan erityistä huomiota. Työturvallisuusluvut ovat kohtuullisen hyvällä tasolla, Vetola sanoo.
Työturvallisuuteen on kiinnitetty Terrafamen aikana aivan erityistä huomiota.
Työtapaturmat vähentyneet
Työturvallisuutta mitataan LTIF-luvulla, johon lasketaan mukaan kaikki poissaoloon johtaneet työtapaturmat. Pahimmillaan tämä luku on ollut noin 30.
Terrafamen aikaan LTIF-luku on saatu laskemaan, ja se oli marraskuussa vajaa 10. Aivan vuoden 2016 tavoitteeseen eli alle seitsemään ei tänä vuonna päästy. Nykyistä työturvallisuustilannetta Vetola pitää kuitenkin hyvänä.
– Täällä on todella vaativat työolosuhteet. Alue on laaja, täällä on paljon isoja koneita ja täällä kävellään maastossa sekä liuotuskasoilla paljon, hän toteaa.
Terrafamessa on kaikkiaan noin 640 työntekijää. Urakoitsijat mukaan lukien kaivoksella työskentelee säännöllisesti vähän vajaa 1 000 työntekijää.
”Hyvällä hengellä eteenpäin”
Vetola kiittelee kaivostyöpaikkansa henkeä ja toiminnan pitkäjänteisyyttä. Johtamistapa on hyvin erilainen kuin aikaisemmin Pekka Perän aikaan, jota hän kuitenkin arvostaa toiminnan alkuun panijana ja suurena visionäärinä.
Perä osti Talvivaaran kaivosoikeudet vuonna 2004 yhden euron nimelliseen hintaan. Perä toi kaivokselle bioliuotusmenetelmän, jonka toimivuudesta on vuosien mittaan ollut vahvoja epäilyjä.
Vetolan mukaan Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia ja toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen pitävät hyvää yhteyttä työntekijöihin ja tiedotus pelaa.
Nykyisen valtion kokonaan omistaman yhtiön johtamista Vetola kuvaa tasaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi sekä tosiasioihin pohjautuvaksi.
– Johtaminen on asiajohtamista ja ammattitaitoista.
Prosessissa pullonkaulasta eroon
– Bioliuotus on ollut pullonkaula, mutta se on saatu toimimaan. Ensimmäisen vaiheen liuotuksessa joka kestää noin puolitoista vuotta liukeneminen on yli 70 prosenttia. Ensimmäisen vaiheen liuotuskasat saadaan rakennettua uudelleen ensi vuoden huhtikuuhun mennessä, jolloin ollaan vasta lähellä normaalia tuotantotilannetta.
Vetola kertoo maksimituotantoon päästävän vuoden 2017 loppupuolella. Hän arvioi prosessin sujuvan hyvin, vaikka joulukuussa tapahtunut tulipalo kaivoksen rikkivetykehittimellä olikin ”ikävä sivujuonne”.
Ensi vuonna Terrafamen tavoitteena on tuottaa nikkeliä 24 000 tonnia. Tänä vuonna tuotanto oli tammi – syyskuussa vajaa 5 700 tonnia. Sinkkiä yhtiö tuotti samana aikana lähes 13 900 tonnia, ja ensi vuonna tavoite on 58 000 tonnia.
Nikkelin tuotanto aiotaan nostaa 35 000 tonniin vuoteen 2019 mennessä ja sinkin tuotanto 75 000 tonniin. Yhtiö laskee sen varaan, että nikkelin ja sinkin hintakehitys jatkuu positiivisena ja tuotantokustannusten yksikköhinta alenee.
– Hyvällä hengellä täällä töitä tehdään, Vetola kiittelee.