Kotimaisuus on entistä tärkeämpää elintarvikkeiden valinnassa. Taloustutkimuksen Suomi syö 2016 -tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat suomalaista ruokaa.
Tutkimuksen tilanneen Elintarviketeollisuuden mukaan kotimaiset vaihtoehdot on hyvä muistaa myös jouluruokia ja -juomia hankkiessa.
– Jos jokainen meistä ostaa kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla kuukausittain, syntyy 1 500 työpaikkaa vuodeksi, viestintäjohtaja Sirpa Rinne muistuttaa.
Alkuperä vaikuttaa valintaan
Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelän mukaan työllistävyys on uusi tekijä kotimaisen ruuan puolesta puhuttaessa.
– Tutkimuksissa ei ajatella enää pelkästään suomalaista alkuperää. Kyse on yhä enemmän alue- tai paikallistaloudesta.
Mäkelän mukaan ihmiset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita ruuan alkuperästä.
– Suomalaisessa vähittäiskaupassa iso osa ruuasta on määritelty alkuperältään suomalaiseksi. Suomessa on jo pitkään pidetty hyvänä kotimaista ruokaa.
Lähikinkku vai se tanskalainen?
Ruokakulttuuriprofessorin mukaan kinkun valintakin voi olla hinnasta kiinni.
– Jos joulupöytään kuuluu kinkku, sen jälkeen mietitään, ostetaanko suomalaista vai edullisempaa tuontilihaa, Mäkelä kertoo.
– Tarjolla on nykyisin yleensä myös lähi- ja luomukinkkua. Joku saattaa haluta jopa tietyltä tilalta tullutta sianlihaa.
Suomalaisten kiinnostuminen kotimaisesta ruuasta ei ole uutta, mutta se on Mäkelän mukaan saanut uusia ulottuvuuksia. Nykyisin siihen kiinnitetään aktiivisemmin huomiota.
– Silti ei voi sanoa, että kaikki tekisivät samalla tavalla.
Joulusesonki vuoden tärkein
Elintarviketeollisuudelle joulusesonki on vuoden tärkeimpiä sesonkeja. Sen valmistelut aloitetaan monessa yrityksessä jo useita kuukausia etukäteen.
– Esimerkiksi laatikoihin tulevat porkkanat ja lantut esikypsennetään jo aikaisemmin syksyllä, ja suklaatehtaalla konvehteja rivitetään rasioihin jo kesälomien jälkeen, viestintäjohtaja Sirpa Rinne kertoo.
Hänen mukaansa joulusesonkiin palkataan avuksi muutamia satoja kausityöntekijöitä erityisesti liha- ja valmisruokayrityksiin.