Viikon kysymys
Suomen tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluva, Alvar Aallon suunnitelma Finlandia-talo, ottaa käyttöön aurinkoenergiaa. Aurinkopaneelien asennus käynnistyi vuoden pisimpänä päivänä 20. joulukuuta, päivää ennen talvipäivän seisausta.
Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen, milloin aurinkosähkö on talon käytössä?
– Lopputarkastus on 9. tammikuuta, jonka jälkeen järjestelmää aletaan testata.
Asennus tapahtuu keskellä pimeintä kaamosta, miten aurinkosähkö riittää Finlandia-talon tarpeisiin?
– Sähköntuotanto on käytännössä nolla marraskuun ja tammikuun välisenä aikana. Toisaalta kevätaurinko helottaa meillä todella kirkkaana ja kesällä on yötön yö.
– Aurinkosähkön tuotanto Etelä-Suomessa on Pohjois-Saksan luokkaa. Ja Saksahan panostaa vahvasti aurinkosähköön.
Kuinka suuren osan Finlandia-talon tarvitsemasta energiasta aurinkosähkö kattaa?
– Kokonaisuudessaan aurinkoenergian osuus on muutaman prosentin luokkaa. Parhaimmillaan kesäkaudella aurinko tuottaa 25 prosenttia talon sähkönkulutuksesta.
Paljonko energiaa aurinkopaneeleilla tuotetaan?
– Paneeleja tulee kaikkiaan 180 ja yksittäisen paneelin teho on 265 W:a ja koko järjestelmän huipputeho on 47,7 kW:a. Järjestelmän koko vuoden sähköntuotanto vastaa 7 – 8 kaukolämmitetyn omakotitalon tai 2 – 3 sähkölämmitetyn omakotitalon vuotuista sähköntarvetta.
Onko aurinkosähkö kannattava investointi?
– Sen on laskettu maksavan itsensä takaisin vajaassa kymmenessä vuodessa. Finlandia-talo on mukana 36 kunnan yhteishankinnassa, jossa Helsingin kaupunki on päätoimija.
Alvar Aalto ei aurinkopaneeleja Finlandia-talon katolle suunnitellut. Oliko lupaa vaikea saada?
– Museoviraston päätöksessä oli ehto, etteivät aurinkopaneelit muuta talon ulkonäköä, eli ne eivät saa näkyä kadulle.
Miksi Finlandia-talo haluaa aurinkosähköä?
– Ympäristöystävällisyydellä, uusiutuvalla energialla ja kestävän kehityksen huomioimisella on merkitystä, kun kilpaillaan kansainvälisistä kongresseista.
Onko Finlandia-talon aurinkopaneeleilla laajempaa merkitystä Helsingin ja koko maan matkailulle?
– Matkailijaryhmistä kongressimatkailijat jättävät eniten rahaa kaupunkiin. He ovat haluttuja ja kaupungit panostavat kongressimatkailuun. Esimerkiksi Kööpenhamina on panostanut vihreyteen ja ympäristötekijöihin.
– Tarvitaan konkreettisia esimerkkejä, kun asiasta kerrotaan maailmalle. Finlandia-talo on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia rakennuksia.