Mihin oppositiota tarvitaan, kun hallitus tekee sen itse. Sipilän hallitus on joutunut perumaan lakiesityksiään joko perustuslainvastaisina, huonosti valmisteltuina tai julkisen keskustelun pakottamana.
Hallitus on perunut muun muassa työelämän heikennysesityksiä perustuslainvastaisina, vanhushoivan hoitajamitoituksen alentamisen, aikomuksen yksityistää työttömien haastattelut, päivähoitomaksujen korotukset sekä niin sanotun aktiivisen katumisen, joka olisi mahdollistanut verojen välttämisen kertomalla verottajalle aiemmin ilmoittamatta jätetyt tulot. Viime vuoden loppupuolella hallitus luopui kiistellystä hallintarekisterihankkeesta.
Sekoilu alkoi jo edellisen hallituskauden loppupuolella Alexander Stubbin (kok.) pääministerikaudella. Ennen vaaleja nähtiin eduskunnassa sekin farssi, että pääministeri äänesti oman hallituksensa esityksiä vastaan.
Pääministeri Sipilä puolusteli Ylen Ykkösaamussa 3.12. hallituksen soutamista ja huopaamista strategisella ohjaamisella. Hallitusohjelmassa on päätetty suuntaviivoista ja hallitus voi halutessaan reagoida tarpeen mukaan.
Tämä on silkkaa kaunistelua. Hallitus on ollut taitamaton lakien valmistelussa ja poliittisesti yksisilmäinen. Oppositiota ja kansalaiskeskustelua voi kiittää, että suuri joukko epäkelpoja lakiesityksiä on kaadettu jo raakileina.
Tästä huolimatta hallituspuolueet ovat ajaneet läpi suuren joukon budjettilakeja, jotka kasvattavat tuloeroja ja lisäävät eriarvoisuutta.
Opposition asema ei ole helppo. Asioihin pitäisi reagoida hyvissä ajoin ennen hallituksen lakiesitysten lähettämistä eduskuntaan. Hallitus valmistelee asioita omassa kuplassaan. Oppositiolla ei ole virkamieskoneistoa käytössään kuten hallituksella.
Parhaillaan on esimerkiksi lausuntokierroksella toisen asteen ammatillisen koulutuksen myllerrys. Sekava lakipaketti koskettaa noin 450 000:ta suomalaista. Tästä herää keskustelu lakiesitysten tullessa eduskuntaan. Mutta onko silloin jo liian myöhäistä vaikuttaa?
Perustuslaki takaa vahvan vallan hallitukselle. Opposition on saatava taakseen kansalaiskeskustelu. Se on toiminut vipuvartena hallituksen hankkeiden kaatamisessa. Terrafamen jäljiltä Sipilän teflonpinnassa on iso lommo, jota kannattaa hyödyntää.
sirpa.puhakka@kansanuutiset