Apulaisoikeuskanslerin päätösten mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa pitää omaisuutensa piilossa. Eduskunta voi päättää asiasta.
Kansan Uutiset kertoi torstaina pääministerin unohdetuista läheisistä yhteyksistä erääseen Talvivaaran kaivoksen urakoitsijoista sekä pääministerin käyttämistä sijoitustuotteista, joihin Sipilän mittavaksi tiedetty omaisuus on kätketty.
Pääministerin sidonnaisuusasiaa on käsitelty oikeuskanslerinvirastossa kahdessa kanteluratkaisussa. Niistä jälkimmäisessä apulaisoikeuskansleri toteaa, että ministerien sidonnaisuusilmoitusten sisällön riittävyyden arvioi viime kädessä eduskunta.
He määräävät itse, mitä heidän ministereistään tiedetään.
Ministerien sidonnaisuusilmoitukset ilmoitetaan valtioneuvoston kirjelmällä eduskunnalle, joka voi ”edellyttää ilmoitusten täydentämistä tai tarkentamista sekä osoittaa ministeriin kohdistuva luottamuksensa tai sen puute”, kuten apulaisoikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.
Nykyisillä hallituspuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on eduskunnassa enemmistö 123 kansanedustajallaan. He määräävät itse, mitä heidän ministereistään tiedetään.
Apulaisoikeuskanslerilla ei ollut huomautettavaa valtioneuvoston vuoden 2015 istunnosta, joka käsitteli eduskunnalle toimitettavat sidonnaisuusilmoitukset.
”Kun varallisuus yksinään ei yleensä luo sidonnaisuutta mihinkään tiettyyn tahoon nähden, ei ole perusteita tulkita lakia tältä osin laajentavasti. Lain vaatimusten voidaan siten katsoa täyttyvän, jos ministeri ilmoittaa merkittävän varallisuuden olemassaolosta ja lajista sekä tarvittaessa tarkentaa, että kyse ei ole elinkeinotoiminnasta tai omistuksista yrityksissä. Merkittävän sijoitusvarallisuuden kohdalla voidaan pitää riittävänä sijoituskohteen nimeämistä”, todetaan apulaisoikeuskanslerin kanteluratkaisussa OKV/1207/1/2015.