Pekka Rantala
32-vuotias.
Opiskelee tietojenkäsittelytieteitä Turun yliopistossa.
Opiskelun ohessa tekee ohjelmoijan töitä.
Selfie
Keskityn siihen, että kaikki jaksavat kauden loppuun.
Vasemmisto-opiskelijoiden (Vasop) yleiskokous valitsi sinut äskettäin yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2017. Mitä aiot puheenjohtajavuotenasi tehdä, Pekka Rantala?
– Yhdistyksellä on ollut hiukan ongelmia jäsenistön aktivoinnissa ja erityisesti jäsenhankinnassa. Meillä onkin toimintasuunnitelmaan kirjattu, että jatkossa myös yhteisöjäsenet hyväksyttäisiin järjestöön, jolloin esimerkiksi ylioppilaskuntien vasemmistopoliittisia järjestöjä voitaisiin ottaa suoraan jäseneksi. Esimerkiksi tätä asiaa lähden ajamaan.
Paljonko yhdistyksellä on jäseniä tällä hetkellä?
– Jäseniä on noin 300. Ensi vuonna jäsenrekisteri päivitetään ajan tasalla.
Onko sinulla jokin kuningasajatus, jonka aiot kaudellasi toteuttaa?
– Olen organisaattorityyppinen johtaja eli keskityn enemmän siihen, että kaikki jaksavat kauden loppuun. Opiskelijayhdistyksissä on paljon sitä, että lähdetään hirveällä draivilla alkuvuodesta ja sitten jaksaminen loppuu kesken.
Viimeisissä, vuonna 2015 järjestetyissä ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa Vasop oli suosituin poliittinen opiskelijajärjestö. Mitkä ovat järjestön opiskelijapoliittiset tavoitteet?
– Hallituksen nykyiseen koulutuspoliittiseen leikkauslinjaan täytyy ehdottomasti puuttua. Opiskelijoilta leikataan koko ajan. Se ei ole meidän mielestä kestävää politiikkaa. Samaan aikaan puhutaan innovaatio- ja yrittäjäkulttuurin luomisesta ja sitten leikataan niiltä ihmisiltä, joiden pitäisi opiskella ja niitä innovaatioita tehdä. Tämä on varmasti yksi keskeinen asia, johon ensi vuoden aikana otamme kantaa.
Mikä hallituksen leikkauksista on opiskelijoiden kannalta vakavin?
– Opintotuen perusosan heikentäminen ja lainaosuuden lisääminen. Se kasvattaa kuilua eri sosiaaliryhmistä tulevien opiskelijoiden välillä. Rikkaiden lapsilla on huomattavasti helpommat mahdollisuudet opiskella kuin köyhemmistä perheistä tulevilla. Suomessa tätä kuilua on pystytty purkamaan hyvällä opintotukimallilla, mutta valitettavasti nyt ollaan leikkaamassa.
Miten opiskelijat voivat tänä päivänä?
– Tästä on tehty kartoitustakin. On nähtävissä selkeä trendi, että yhä aikaisemmassa opintojen vaiheessa opiskelijat hakeutuvat mielenterveyspalvelujen piiriin. Epävarmuus tulevaisuudesta, stressi ja ahdistus näkyvät selkeästi piikkinä opiskelijoiden terveydenhuollossa.
Pekka Rantala
32-vuotias.
Opiskelee tietojenkäsittelytieteitä Turun yliopistossa.
Opiskelun ohessa tekee ohjelmoijan töitä.