Viikon kysymys
Moni suomalaisyritys vaihtaa tänäkin vuonna omistajaa. Asiaa pohdittiin Omistajanvaihdos 2016 konferenssissa Helsingissä.
Omistajanvaihdoksia ovat yrityskaupat, sukupolvenvaihdokset ja yrityksen muut omistusjärjestelyt.
Kuinka moni yritys Suomessa vaihtaa tänä vuonna omistajaa, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto?
– Kukaan ei tiedä tarkasti, mutta arvio on 2 500 – 3 000.
Miten omistajanvaihdos toteutetaan?
– Voidaan tehdä sukupolvenvaihdos, jolloin joku perheestä tai suvusta jatkaa yrityksen toimintaa. Jatkaja voi olla poika, tytär, äiti tai mummo, kunhan hän on sukulainen.
– Yritys voidaan myös myydä kokonaan ulkopuoliselle ostajalle, tai tehdä omistusjärjestely niin, että joku vanhemmista omistajista jää pois ja myy omistuksensa ulos. Tai sitten yritys vain lopetetaan. Sekin on tavallaan omistajanvaihdos.
Kuinka moni yritys lopettaa tänä vuonna?
– Suomessa tilanne on tutkimusten mukaan kokolailla se, että jos 30 000 yritystä aloittaa, niin 30 000 yritystä lopettaa.
Pärjäävätkö yritykset omistajanvaihdoksen jälkeen?
– Omistajanvaihdos onnistuu lähes poikkeuksetta. Kun jatkajien tai ostajien mielipidettä on kysytty, yli 80 prosenttia on ollut tyytyväisiä.
Pysyykö omistus Suomessa, kun omistaja vaihtuu?
– Voi olla, että pysyy ja että ei pysy. Kuten viime aikoina olemme nähneet, varsinkin suuria perheyrityksiä on myyty ulos Suomesta. Toki niistäkin osa pysyy Suomessa.
– Pienemmissä omistajaa vaihtavissa yrityksissä omistus säilyy pääsääntöisesti kotimaassa. Poikkeus on sote-ala, missä suuret kansainväliset yritykset ostavat Suomesta pieniä yrityksiä. Niissä omistus siirtyy ulkomaille.
Kansainvälistyvätkö suomalaisyritykset?
– Saattavat kansainvälistyä siinä mielessä, että toiminta jää tänne, mutta omistus siirtyy muualle.
Pärjäävätkö kotimaahan jäävät yritykset kilpailussa?
– Yritys pärjää silloin, jos se ymmärtää asiakkaidensa todelliset tarpeet ja ongelmat. Kyllä yritystoiminnassa pärjää, jos on ajassa mukana.