Kauan odotettu ja pelätty muutos tulee ensi vuoden alussa, kun toimeentulotuen perusosan maksatus siirtyy Kelaan. Siirron odotetaan vähentävän hakijan byrokratiaa ja yhtenäistävän päätöksiä.
Tutkija Pasi Moisio on julkisuudessa arvioinut, että jopa 100 000 ihmistä ei hae toimeentulotukea, vaikka heillä tulojen ja menojen perusteella olisi siihen oikeus. Se on iso määrä, kun tukea saaneita kotitalouksia viime vuonna oli 261 500 (THL tilasto).
Uskon, että Kela-siirron myötä alikäyttö vähenee. Siksi kokoomus vastusti vimmatusti Kela-siirtoa vuosikymmenet ja myös siksi, että siitä tulisi perustulomainen etuus, jota ei tarvitse hattu kourassa olla anomassa. Toimeentulotukea tarvitaan kuitenkin usein siksi, että työmarkkinatuki tai muu etuus ei riitä asumistuen lisäksikään lain määrittämiin menoihin.
Uskon, että Kela-siirron myötä alikäyttö vähenee.
Osa sosiaalityöntekijöistä on vastustanut siirtoa siksi, että se vie yhden työkalun pois sosiaalityöstä. Minä taas uskon siihen, että sosiaalityöntekijöille jää enemmän aikaa uudenlaiseen sosiaalityöhön. Esimerkiksi SOSKU-hankkeessa Jyväskylässä on lähdetty ulos virastoista ja siellä ollaan ihan uudella tavalla ihmisten tukena vaikeissa elämäntilanteissa.
Kela lupailee nopeaa käsittelyä. Saa nähdä, miten käy. Youtubesta löytyy Kelan video, miten hakijan tulee toimia, ettei tule viivästyksiä. Asiointipalvelu vaikuttaa ihmisystävälliseltä.
Ongelmia voi tulla niille ihmisille, joilla ei ole tietokonetta, taitoa käyttää sitä tai nettiyhteyttä. Toivon, että Kela ja kunnat tekevät sopimuksen, että ihmiset voisivat jättää hakemuksensa edelleen kuntaan, jossa se skannattaisiin Kelalle. Harkinnanvaraiset osuudet kuten täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen maksaa edelleen kunta.
Toivottavasti siirto menee jouhevasti, sillä kyse on kaikkein pienituloisimmista ihmisistä.
Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan sote-valmistelun poliittisen ohjauksen varapuheenjohtaja.