Viikon kysymys
Päihdehaittojen arvioidaan aiheuttavan Suomessa 1,4 miljardin euron välittömät ja 4–6 miljardin välilliset välittömät kustannukset vuodessa.
A-klinikkasäätiön tutkimuspäällikkö Jouni Tourunen, puututaanko työpaikoilla alkoholihaittoihin riittävästi ja riittävän ajoissa?
– A-klinikkasäätiön kyselytutkimuksen mukaan enemmistö työhyvinvoinnin avainhenkilöistä työpaikoilla arvioi, ettei alkoholihaittoihin puututa riittävän ajoissa.
Miksi ei puututa?
– Alkoholin käytöstä ja siihen liittyvistä haitoista ei vieläkään oikein osata puhua. On myös epätietoisuutta pelisäännöistä.
– Kyselyssä välittyi kahdenlaista suhtautumista. Toinen puoli katsoo, että alkoholista puhutaan rakentavasti ja avoimesti. Toiset pitävät alkoholia jokaisen omana asiana, eikä siitä juuri puhuta.
Kenen vastuulla on puuttuminen alkoholihaittoihin työpaikoilla?
– Se on esimiesten vastuulla. Työterveyshuolto on se, jonka kanssa asiaa pitäisi työstää.
Edellytetäänkö työtovereilta puuttumista, kun ongelmia ilmenee?
– Alkoholikysymyksissä tulisi painottaa työyhteisöllistä näkökulmaa ja ennen kaikkea ennaltaehkäisevässä mielessä.
Ennaltaehkäisy vai hoitoonohjaus?
– Alkoholihaittoja koskevissa suosituksissa on kolme näkökulmaa: ennaltaehkäisy, asioihin puuttuminen ja viimesijaisena hoitoonohjaus.
– Usein alkoholihaittoja ajatellaan vain hoitoonohjauksen näkökulmasta eli viimesijaisena toimenpiteenä. Me haluamme painottaa ennaltaehkäisyä.
Millaisissa kantimissa ennaltaehkäisy työpaikoilla on?
– Kyselyn perusteella ennaltaehkäisyyn liittyvään koulutusta on varsin vähän, etenkin koko työyhteisen näkökulmasta.
– Varhaisen puuttumisen malli ja työpaikkojen päihdeohjelmat ovat kylläkin melko laajasti tiedossa. Selvää kuvaa ei kuitenkaan näytä olevan konkreettisista toimista ja niiden kytkeytymisestä työsuojeluun.
Työpaikoilta tuntuu puuttuvan välineitä päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn. Mitä keinoja siihen voisi olla?
– Ne voivat olla esimerkiksi itsearviointitestejä ja työyhteistön teemapäiviä. Itsearviointitestejä voi käyttää oman tai työyhteisön tilanteen arvioimiseen. Niitä löytyy netistä. Myös A-klinikkasäätiöllä on päihdelinkki.
Mitä ovat teemapäivät?
– Teemapäiviä tai -tilaisuuksia voi järjestää vaikkapa työyhteisöjen koulutustilaisuuksien tai virkistyspäivien yhteydessä. Niiden ei tarvitse olla raskaista eikä virallisia. Asioita voisi käsitellä kevyemminkin. Ei tarvitse puhua suoraan alkoholiongelmista vaan ennaltaehkäisystä, työhyvinvoinnista ja terveyden edistämisestä.