Vasemmistoliitto on työväenpuolue. Jos eduskunnan arkistoista kaivetaan kansanedustajiemme sanomiset ja tekemiset, niin työelämään liittyvät puheenvuorot, aloitteet ja esitykset nousevat selväksi ykköseksi.
Mediasta tätä ei aina huomaa. Se ei ole uutinen, jos vasemmistoliiton kansanedustajat puolustavat työntekijöiden oikeuksia tai vastustavat nollatuntisopimuksia. Se on itsestäänselvyys.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käynnisti kesäkokouksessa Jyväskylässä Tolkkua työelämään -kampanjan. Kansanedustajat ovat syksyn mittaan kiertäneet Suomea ja tutustuneet työpaikkoihin sellutehtaalta vanhusten palvelutaloon ja lastenkotiin. Työpaikoilla käydyt keskustelut ja huolenaiheet toimivat osaltaan pohjana eduskunnassa tekemissämme aloitteissa.
Useimmiten poliitikkojen työpaikkavierailut tapahtuvat johtoportaan näkökulmasta.
Olemme jättäneet eduskunnassa lakialoitteet ammattiliittojen ryhmäkanneoikeudesta ja kymmenen euron minimipalkasta. Valmistelemme vaihtoehtobudjettia, jossa työelämän parantaminen on vahvasti esillä. Eduskunnan täysistuntosalissa olemme vastustaneet kilpailukykysopimuksen tuomia heikennyksiä työntekijöille.
Hallituksen politiikka ei ole tuonut tolkkua työelämään, päinvastoin. Hallitus esimerkiksi suunnittelee heikentävänsä hoitajamitoitusta vanhustenhoivassa. Sen vaikutukset ovat epäinhimillisiä vanhuksille. Kun hoitohenkilökuntaa vähennetään, jäljelle jääville kasaantuu entistä enemmän töitä. Heikennys on synnyttänyt voimakasta kritiikkiä hoitavalta henkilökunnalta, asiakkailta, omaisilta ja poliitikoilta niin oppositiosta kuin hallituspuolueista.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer epäilee syystä, ettei vanhustenhoidon tila ole selvillä päättäjille, ja haastoi poliitikot yhdeksi työpäiväksi vanhustenhuoltoon. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päätti ottaa haasteen vastaan. Kansanedustajamme osallistuvat kukin vanhustyön työvuoroon, ja pääsevät näin keskustelemaan työstä itse työntekijöiden kanssa.
Useimmiten poliitikkojen työpaikkavierailut tapahtuvat johtoportaan näkökulmasta. Esimerkiksi entisessä työpaikassani terveyskeskuksen vuodeosastolla usein työporukassa päivittelimme ahtaita tiloja ja aikansa eläneitä suihkutuoleja. Sitten kaupungin päättäjien tullessa osastolle tutustumaan teki mieli ”siivota” suihkulavetti ja vanhanaikaiset suihkutuolit pois näkyvistä. Miksi ihmeessä, eikö juuri se päättäjien pitänytkin nähdä?
Toivon, että SuPerin haasteessa meille näytetään työvuoron aikana mahdolliset epäkohdat, kerrotaan nykyinen hoitajamitoitus ja käydään läpi työn ilot ja surut. Ei yhtään enempää eikä vähempää.
Haastan myös kaikki vasemmistoliiton kuntapäättäjät mukaan tutustumaan kotikunnan vanhustyöhön SuPerin haasteen mukaisesti. Hoitohenkilökunnan työ ansaitsee kaiken arvostuksemme.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.