Sote-uudistuksen tavoitteet olivat hyvät. Palvelujen piti parantua ja kustannusten pienentyä. Integraatiolla, siis perusterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja erikoissairaanhoidon yhteensovittamisella piti saada hyvät hoitoketjut ja nopeuttaa pääsyä palveluihin. Hallituksen yksityistämishuuma ja kepun maakuntapolitikointi uhkaavat kuitenkin viedä pohjan tavoitteilta.
Näillä eväillä saadaan aikaan maakunnallinen elinkeino-sote-soppa. Maakuntien päättäjiksi haluavat siltarummuista kiinnostuneet kyläpoliitikot, joiden energia menee liikenne- ja ympäristökysymysten pohdintaan ja sote jätetään yritysten hoidettavaksi. Näyttää siltä, että kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut on pakko yhtiöittää ja yhtiöihin tulee ulkopuoliset hallitukset. Siis yritysten asiantuntijoita, joiden kaverit pyörittävät kilpailevia yhtiöitä?
Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa on puhuttu kapitaatiomallista. Se tarkoittaisi, että kuntalainen vie maakunnasta samankokoisen rahapussin yksityiselle tai kunnan yhtiölle, olipa hänellä paljon tai vähän vaivoja.
Miksi ihmeessä hallitus halusi haudata sote-uudistuksen perustavoitteet?
Kuka uskoo, että suursijoittajien omistuksessa oleva yritys pistää omaa rahaa monisairaan pitkään hoitoprosessiin? Voittoja tavoitteleva yritys haluaa asiakkaikseen pieniä sairauksia sairastavia potilaita. Siksi uudistuksesta voikin tulla yhteiskunnalle kallis.
Samassa rytäkässä yksityistetään myös työvoimapalvelut, sen alkusoittoa on työttömien kolmen kuukauden haastattelulaki. Kermankuorijoita riittää, mutta ketä kiinnostaa aidosti pitkäaikaistyöttömän polku työmarkkinoille.
Miksi ihmeessä hallitus halusi haudata sote-uudistuksen perustavoitteet? Pelkona on, että pienituloiset, vaikeasti sairaat tutkitaan pintapuolisesti, vaikka tavoitteena oli terveyserojen kaventaminen.
Nyt on aika alkaa kerätä kunnallisvaaliehdokkaiden lisäksi sotesta kiinnostuneita maakuntavaaliehdokkaita ja yrittää saada sote takaisin alkuperäisiin tavoitteisiin.
Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan sote-uudistuksen ohjausryhmän toinen varapuheenjohtaja.