– Jos palaan, minut tapetaan siellä, sanoo irakilainen turvapaikanhakija Serwan Al-Windi.
Noin vuosi sitten Suomeen saapuneen Al-Windin turvapaikkahakemus on hylätty. Hän on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Al-Windi osallistui viime viikolla Vapaa liikkuvuus -verkoston järjestämään mielenosoitukseen Maahanmuuttoviraston mielivaltaista päätöksentekokäytäntöä vastaan.
Bagdad on sataprosenttisen vaarallinen kaupunki.
Bagdadista lähtöisin oleva Al-Windi ihmettelee viraston toimintaa.
– Suomalaisia ihmisiä kehotetaan olemaan varovaisia Irakissa. Maa olisi kuitenkin meille pakolaisille turvallinen palata. Emmekö me ole ihmisiä, Al-Windi hämmästelee.
Ravintolat poltetttiin
Al-Windin vaikeudet Irakissa alkoivat, kun häneltä vaadittiin rahaa. Hänellä oli viisi ravintolaa. Jos hän ei maksaisi, tapahtuisi jotain pahaa.
Al-Windi ei maksanut. Hänet otettiin kiinni ja häntä kidutettiin. Al-Windi näyttää kidutusjälkiä kädestään. Lisäksi hänen jalkaansa oli työnnetty keppi.
Kun Al-Windi pääsi lopulta vapaaksi, kaikki hänen ravintolansa oli poltettu.
Mies uskoo kiduttajiensa olleen šiialainen aseryhmä eli militia. Nämä ryhmät kiduttavat, sieppaavat ja teloittavat ainakin sunnimiehiä.
Al-Windin mukaan häntä kidutettiin ainakin osittain sen vuoksi, että hän on sunnimuslimi. Hän huomauttaa, ettei omasta mielestään ole kovin uskonnollinen tyyppi.
Irakin entinen presidentti Saddam Hussein kohteli kovakouraisesti šiioja ja kurdeja. Hussein oli sunnimuslimi. Kun hänet syrjäytettiin, sunneja alettiin kohdella huonosti. Lisäksi eri ryhmät alkoivat taistella toisiaan vastaan.
Al-Windiltä jäi Irakiin vaimo ja kuusivuotias poika.
– Minulla oli hyvä elämä, 32-vuotias mies huokaa.
Perheenisä ei halunnut poikaansa mukaan vaaralliselle merimatkalle Välimerelle.
– Riski olisi ollut liian suuri.
Vaimo ja poika eivät oman turvallisuutensa vuoksi voi asua samassa paikassa, vaan he vaihtavat asuinpaikkaa jatkuvasti.
Maahanmuuttovirasto on linjannut Afganistanin ja Somalian ohella Irakin turvallisiksi maiksi. Irakilaisen mielestä näin ei ole.
– Bagdad on sataprosenttisen vaarallinen kaupunki.
Al-Windi huomauttaa, että kaupungissa on taas tapettu lyhyen ajan sisään satoja ihmisiä. Hänen mukaansa myös muu Irak on levoton.
Joka paikassa Isis tai Taliban
Mielenosoituksessa oli mukana afganistanilainen toimittaja Hussain Kazemian. Mies tuli Suomeen viime syksynä. Hän odottaa turvapaikkapäätöstään.
Kazemian työskenteli toimittajana elokuva-aiheisessa lehdessä. Hän joutui vaikeuksiin kirjoitettuaan feminismistä ja sai uhkauksia.
– Minä olen feministi, 30-vuotias Kazemian sanoo ja katsoo silmiin.
Kazemian asui Bamiyanin kaupungissa, joka kuuluu maan keskiosissa sijaitsevaan Bamiyanin maakuntaan. Myös Kazemianin veli pakeni maasta. Hän on Iranissa.
Kazemian ei voi palata Afganistaniin, koska se olisi liian vaarallista. Hän kertoo, että esimerkiksi räjähdykset ovat maassa tavallisia.
– Afganistanissa on 34 maakuntaa. Jokaisessa uhkaa joko Taliban tai Isis.
”Tehdään olo vaikeaksi”
Suomella ei ole niin sanottua palautussopimusta Irakin, Afganistanin eikä Somalian kanssa. Tämän vuoksi muiden kuin vapaaehtoisesti palaavien turvapaikanhakijoiden palauttaminen näihin maihin on erittäin vaikeaa.
Näistä maista tulee eniten pakolaisia Suomeen.
Suomi käy Irakin ja Afganistanin kanssa neuvotteluja siitä, että maat ottaisivat vastaan myös vasten tahtoaan Suomesta palautetut. Somalian kanssa neuvottelut eivät ole edenneet vuosikausiin.
Suomi on kiristänyt lainsäädäntöä, jotta turvapaikanhakijoita tulisi maahan nykyistä vähemmän ja heitä poistuisi maasta nykyistä enemmän.
Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivin Markus Himasen mielestä Suomen hallituksella näyttää olevan selvä linja.
– Tehdään olo niin vaikeaksi, että pakolaiset palaavat itse, hän paheksuu.