Palkansaajat tekivät järkyttävän suuren uhrauksen hyväksymällä niin sanotun kiky-sopimuksen. Sopimus tehtiin mitä suurimmassa määrin ”selkä seinää vasten”, kun vaihtoehtona olivat pakkolait. Palkansaajina teimme osuutemme viennin vahvistamiseksi ja talouden kääntämiseksi kasvuun.
Hallituksen ja yritysten on nyt puolestaan huolehdittava, ettei sopimuksella luotuja työllistämisen edellytyksiä hukata. Ikävä kyllä, tätä uskoa on koeteltu vahvasti sopimuksen hyväksymisen jälkeen, siinä määrin tulee EK:lta ja Suomen yrittäjiltä erilaisia heikennyksiin tähtääviä esityksiä.
Uskoa koko kikyyn syö myös maan hallituksen budjettikaavailut. Nämä eivät sisältäisikään kunta-alalle tulevaa kompensaatiota verotulomenetyksistä, siis päinvastoin kun kikyn ehtona oli.
Päätös kikyn hyväksymisestä oli erittäin raskas. Ei varmasti kukaan JHL:n edustajiston jäsenistä pitänyt sopimusta hyvänä. Se nähtiin kuitenkin pienempänä pahana kuin se, mitä sopimuksen hylkäämisestä olisi voinut seurata.
Palkansaajajärjestöjen päättävien tahojen enemmistön mielestä ratkaisu oli tehtävä sopimalla. Sopimus nähtiin loppujen lopuksi parempana ratkaisuna kuin pakkolait, jotka olisivat olleet epätasapuolisia ja pahimmillaan monimutkaistaneet työehtojen tulkintaa ja jäykistäneet sopimista työpaikoilla. Pakkolakien sisään suunnitellut lisäleikkaukset olisivat kohdistuneet voimakkaasti lapsiperheisiin, työttömiin ja eläkeläisiin, joihin kohdistuneita leikkauksia hallitus on jo tehnyt.
Sopimuksen mukaan julkisen sektorin lomarahoja leikataan, työaikaa pidennetään ansiotasoa muuttamatta ja työnantajamaksuja siirretään työntekijöille. Lomarahojen leikkaus koskee kaikkia julkisen sektorin työntekijöitä. Tämä keino nähtiin tasapuolisempana kuin pitkien lomien leikkaus, joka on kompensaatiota siitä etteivät ”palkat aikanaan nousseet liikaa”.
Vaasan kaupunki on kertonut julkisuuteen että henkilöstökulut ovat pienentyneet 1,4 prosenttia, eli kolme miljoonaa euroa, mikä johtuu valtakunnallisen kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä. Tämä tekee siis yhdeksän miljoonaa euroa kolmessa vuodessa.
Voidaan todeta, että henkilöstö osallistuu jälleen kerran merkittävällä panoksella Vaasan kaupungin talouden tervehdyttämiseen. Olisikin paikallaan että työnantaja panostaisi henkilöstön jaksamiseen pikaisesti edes pienin ”porkkanoin”.
Kun kikyn yksi tavoite on työttömyyden vähentäminen, pidämme tärkeänä että näitä säästyneitä varoja nyt sitten ohjataan työttömien palkkaamiseen kaupungille entistä enemmän. Tekemätöntä työtähän kaupungilla on vaikka kuinka. Työllistämistoimikunta tarttuukin kikyn velvoittamana varmaan tähän mahdollisuuteen pikaisella aikataululla.
Heikki Mustonen
JHL 21:n pääluottamusmies
Seija Suomela
JHL 127:n pääluottamusmies
Vesa Isomöttönen
työsuojeluvaltuutettu
Vaasa