Maahanmuuttoviraston (Migri) virkamiehet joutuvat tinkimään työnsä laadusta. Kiristyneiden tulostavoitteiden takia päätöksiä tehdään kuin liukuhihnalla. Turvapaikan voi saada sellainen, joka ei sitä välttämättä tarvitsisi, ja suojelun tarpeessa oleva käännytetään (Helsingin Sanomat 4.9.)
Maahanmuutosta vastuussa olevat ministerit ovat kiistäneet, että Migrin kiristynyt linja on poliittisen ohjauksen tulos.
Kyllä se sitä on. Perussuomalaiset halusivat kiristää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Vaalivoitto, hallitukseen nousu ja viime syksyn pakolaistilanne antoivat aseet puolueen käsiin toteuttaa Jussi Halla-ahon nuivaa manifestia vuodelta 2011.
Ympäri Eurooppaa on suljettu ovia ja rakennettu aitoja hädässä olevien nenän edestä. Myös Suomi haluaa olla mahdollisimman epämiellyttävä maa täysin riippumatta siitä, mitkä ovat edelleen voimassa olevat syyt pakolaisuudelle. Syyrian sodan humanitaarinen kriisi ja väkivalta Irakissa eivät ole loppuneet.
Suojelun tarve ei ole muuttunut. Se mikä on muuttunut, on Suomi.
Suomen maahanmuuttopolitiikan uusi linjaus tehtiin viime vuoden joulukuussa. Tuloksena oli 80-kohtainen ohjelma, johon perussuomalaiset saivat lähes kaiken haluamansa (Suomen Kuvalehti 12.2.). Ohjelman perusteella Suomi voi jopa olla noudattamatta kansainvälisiä sopimuksia.
Juuri ennen juhannusta eduskunta hyväksyi perheenyhdistämisen tulorajoja kiristävän lain. Se on yksi signaali siitä, että älkää tulko tänne.
Perussuomalaiset ovat useissa maahanmuuttoa käsittelevissä keskusteluissa ylpeilleet, että puolueen linjasta on tullut Suomen linja. Se on totta. Ei pidä paikkaansa, ettei puolue saa mitään aikaan hallituksessa. Kyllä se on muuttanut Suomen kylmemmäksi ja tylymmäksi hätää kärsiviä kohtaan. Siksi ei ole mikään ihme, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eivät mielellään ottaisi vastuuta asiasta.
Sipilä ja Orpo ovat sanoneet, että virheiden varalta turvapaikanhakijoilla on käytettävissään turvaverkkona valitus hallinto-oikeuteen. Juuri nyt syyskuussa astui voimaan uusi laki, joka lyhentää valitusajan 30 päivästä 21 päivään. Lisäksi hallitus esitti ja eduskunta rajasi turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun. Avustajan turvapaikkapuhutteluun saa vastaisuudessa vain painavasta syystä.
Virheelliset turvapaikkapäätökset ovat leikkiä ihmishengillä, sanoi Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen maanantaina.
Hallitus ei voi väistää vastuutaan. Vaikka suoranaisia käskyjä ei ole annettu, on Suomen uusi linja määritelty vähintään rivien välissä. Se on: ollaan niin tylyjä kuin mahdollista.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi