Tiina Raevaara
s. 1979
Biologi, kirjailija ja tiedetoimittaja, filosofian tohtori (väitös perinnöllistieteestä).
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2015, Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2011.
Selfie
Tieteen ja journalismin välillä on syvä ristiriita.
Tiina Raevaara, teoksesi ”Tajuaako kukaan. Opas tieteen yleistajuistajalle” julkaistiin viime viikolla. Miksi tiedettä pitää yleistajuistaa?
– Koska tieto kuuluu kaikille. Tiedehän on tiedonhankintajärjestelmä, jolla pyritään hankkimaan mahdollisimman luotettavaa tietoa maailmasta. Yleistajuistaminen on tapa varmistaa, että tieto päätyy kaikille ja sitä pystyvät hyödyntämään muutkin kuin tutkijat tai ylipäätään kauhean koulutetut ihmiset.
– Tieteessä on usein kyse isoista asioista. Terveysuutisointi voi suoraan vaikuttaa siihen millaisia valintoja ihminen tekee, silloinkin kun se on virheellistä. Esimerkiksi väärä sienitieto voi pahimmillaan olla hengenvaarallista.
– Kannustan tutkijoita itse yleistajuistamaan. Välikäsien puuttuessa rikkinäinen puhelin – efekti jää mahdollisimman pieneksi.
Millaisia ovat tiedejuttujen yleisimmät sudenkuopat?
– Kontekstin, yleissivistyksen, yleistiedon puuttuminen. Kerrotaan yksi poikkeava tulos, mutta ei sitä miten uusi tieto poikkeaa aiemmin tiedetystä. Tai ei kerrota miten tutkimus on tehty, esimerkiksi että on tutkittu rottia, ei ihmisiä.
– Tieteen ja journalismin välillä on syvä ristiriita. Uutisarvoa on vain aiemmasta poikkeavalla tiedolla, kun tieteessä pyritään konsensukseen.
– Viime aikoina ihmiskunnan geneettistä yhtenäisyyttä koskevassa uutisoinnissa on nostettu kärjeksi Suomi, vaikka suomalaiset olisivat esiintyneet tutkimuksessa yhden sivulauseen verran. Silloin koko juttu vääristyy.
Mihin lukijan tulisi tiedeuutisissa kiinnittää huomiota arvioidessaan niiden luotettavuutta?
– Lukija on aika aseeton, jos hänellä on käytössään vain se tieto, mitä jutussa kerrotaan. Jutussa olisi hyvä olla johtolankoja, joiden avulla voi jäljittää alkuperäisen tutkimuksen. Usein puhutaan vaikkapa vain ”ruotsalaisista tutkijoista”.
– Jos tieteen tekemiseen liittyvät prosessit ja koko se taustalla oleva tieteellinen ajattelu näkyisivät jutuissa paremmin, lukijakin kykenisi suhteuttamaan yksittäisen löydön merkityksen.
Olet monipuolinen kirjoittaja: kaunokirjailija, tietokirjailija, toimittaja ja blogisti. Millaisista aiheista itse innostut kirjoittajana?
– Aiheesta riippumatta minua kiinnostaa elämyksellisyys, wau-efekti. Oivallukset ja ymmärryksen lisääminen maailmasta viihdyttävällä tavalla, ilman kansanvalistuksellista kaikua.
Tiina Raevaara
s. 1979
Biologi, kirjailija ja tiedetoimittaja, filosofian tohtori (väitös perinnöllistieteestä).
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2015, Runeberg-kirjallisuuspalkinto 2011.