Viikon kysymys
Rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen aiotaan puuttua tiukemmalla kädellä. Sisäministeriön työryhmä miettii parhaillaan, kuinka viranomaisten toimivaltuuksia laajennetaan.
Miten harmaa talous ja rahanpesu ovat kytkeytyneet toisiinsa, harmaan talouden torjunnan asiantuntija, ekonomisti Erkki Laukkanen SAK:sta?
– Molemmissa kysymys on piilorikollisuudesta. Sen enempää veronkiertäjä kuin rahanpesijä eivät julkisuudessa kehuskele saavutuksillaan, vaan he kätkevät liiketoimensa niin hyvin kuin mahdollista.
Ketkä pesevät rahaa?
– Rahaa pesevät kaikki ne, jotka haluavat salata tulon alkuperän.
Missä määrin rahanpesulla rahoitetaan terrorismia?
– Käsitykseni mukaan terrorismin rahoitus on vain pieni sivujuonne rahanpesua.
– Valtaosa rahanpesusta on rikoksella tavalla, kuten huumekaupalla ja prostituutiolla, hankitun rahan ohjaamista lailliseen tai lailliselta näyttävään toimintaan. Kun raha on hankittu rikollisesta toiminnasta, puhutaan mustasta taloudesta.
Kuinka yleistä rahanpesu on Suomessa?
– Rahanpesun laajuudesta Suomessa ei ole yhtä virallista lukua.
– Näppituntuman mukaan mustan talouden koko saattaisi olla noin 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Mustan talouden osuus harmaasta taloudesta on ehkä 10 prosenttia.
Mitkä ovat parhaat keinot rahanpesun estämiseksi?
– Paras keino rahanpesun rajoittamiseksi on lisätä omistamisen läpinäkyvyyttä. Tällä estettäisiin myös harmaata taloutta.
– Jos omistaminen rekisteröidään todellisen edunsaajaomistajan nimiin, rahanpesusta ja veronkierrosta tulee hyvin vaikeaa. Siksi kaikista sijaisomistamisjärjestelyistä olisi luovuttava.
Mikä on pahin este harmaan talouden karsimisessa?
– Suhteellisesti eniten verotus vuotaa pääomatulojen osalta.
– Esimerkiksi kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista maksetaan veroja lähinnä omantunnon mukaan, niin kauan kuin arvopaperiomistusten omistus pysyy rekisteröitynä tilinhaltijan, ei todellisen omistajan nimiin.
– Kaikki nämä verovuodot maksaa lopulta palkansaaja, joka ei pääse verottajaa karkuun.