Viikon kysymys
Makeis- ja jäätelövero aiotaan poistaa ensi vuonna, esittää valtiovarainministeriö.
Mitä tapahtuu kansanterveydelle, jos makeis- ja jäätelövero poistuvat, erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL)?
– Eniten olen huolissani lasten lihomisesta ja toiseksi hammasterveydestä.
– Ylipäätään sokerin ja rasvan liiallinen nauttiminen vaikuttaa pitkän aikaa terveyteen. Ne lihottavat ja aiheuttavat metabolista oireyhtymää, kakkostyypin diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Lapsena ja nuorena lihominen ennakoi lihomista myös aikuisiässä.
Näkyikö makeisvero kulutuksessa?
– Kun veroa nostettiin, jäätelön ja karkkien myynti vähentyi vähän. Jos vero poistetaan, kulutus voi kasvaa, jos tuotteiden hinnat laskevat.
Kuinka paljon sokeria saisi olla ravinnossa?
– Kymmenen prosenttia päivän energiasta. Kuitenkin alle kouluikäisten energiasta sokeria on 14 prosenttia ja joidenkin tutkimusten mukaan kouluikäisillä 15 prosenttia, mikä on paljon.
– Huolestuttavaa on, että energia tulee muualta kuin aterioista, siis karkeista, kekseistä ja juodusta sokerista. Nuoret ja nuoret aikuiset saavat makeista juomista huomaamattaan niin paljon energiaa, että varsinainen ruoka ei maita. Silloin ei saada riittävästi tarvittavia ravintoaineita.
– Koko ruokailuympäristö on muuttunut, sillä ruokaa on tarjolla koko ajan. Eikä ihmisellä ole mekanismia, joka ilmoittaisi energiatarpeen täyttyneen.
Miten lihomista voitaisiin ehkäistä?
– Kansainvälinen terveysjärjestö WHO, pohjoismaiset ravitsemussuositusten ja Euroopan ruokaturvallisuusviraston EFSAn suositusten mukaan yleisesti kansanterveydessä on kolme ongelmaa: suola, sokeri ja tyydyttyneet rasvat. Niitä saadaan liikaa.
– Ruokavaliomme on köyhtynyt, koska suolaa, sokeria ja kovia rasvoja sisältäviä elintarvikkeita on tarjolla halvalla.
– Ruokavalioon pitäisi lisätä ensinnäkin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, toisekseen täysjyväviljoja ja palkokasveja. Myös pehmeiden rasvojen osuutta voi nostaa.
Millaisia eroja sukupolvien välillä on?
– 1970-luvulta lähtien kasvisten ja vihannesten kulutus on lisääntynyt ja rasvan laatu on parempaa. Täysjyväviljakin kelpaa taas. Ihan kuluvan vuoden aikana nuoret kaupunkilaiset ovat lisänneet kasvisten syöntiä, mutta sokerijuomien käyttö on liiallista. Keski-iän ylittäneet käyttävät vähemmän sokeria ja syövät enemmän kalaa kuin alle 20-vuotiaat. Molemmat voisivat ottaa oppia toisistaan kasvisten ja kalan syönnissä.