Mahmoud Machaal
55-vuotias tamperelainen.
Sairaanhoitajana Kaupin sairaalassa.
Vasemmistoliiton varavaltuutettu.
Varsinkin nuoriso on syrjittynä altis ääriliikkeille.
SPR:n Tampereen osaston monikulttuurisen toimikunnan jäsen ja maahanmuuttajaneuvoston jäsen.
Mahmoud Machaalilla on pitkä kokemus sodan ja terrorin uhrien auttamisessa. Se alkoi jo Libanonissa, josta hän muutti Suomeen vuonna 1987. Miksi muutit?
Libanonissa oli sisällissota. Koulutusmahdollisuuksia ei ollut. Nuorista yritettiin värvätä taistelijoita. Itse kieltäydyin kantamasta asetta. Valitsin haavoittuneiden auttamisen.
Miten suhtautuminen maahanmuuttajiin on muuttunut aikanasi?
Kun tulin, maahanmuuttajia oli vähän. Työkaverit auttoivat minua kielen oppimisessa ja koulumaailmakin kohteli hyvin. Oli uteliaisuutta, mutta kyllä ”Neekeri go home” -asennettakin. 90-luvun lama ja somalien tulo muutti ilmapiiriä radikaalisti. Nyt itseäni huolettaa se, että työttömyyttä ja köyhyyttä käytetään poliittisesti hyväksi. Mutta pakolaiset eivät ole syy työttömyyteen. He ovat uhreja.
Miten Suomi kohtelee pakolaisia?
Suomi ei osaa kotouttamisessa hyödyntää maahanmuuttajien resursseja, koska systeemi on niin kankea ja epäselvä. Se vaikeuttaa ihmisten integroitumista yhteiskuntaan. Sitten on epäinhimilliset turvapaikkapäätökset. Esimerkiksi äskettäin avustin perhettä, jonka äiti ja kaksi lasta ovat saaneet kahden vuoden odottelun jälkeen turvapaikan Suomessa. Akateemisesti koulutetulta isältä turvapaikka evättiin.
Irakilaisille kesäkuussa tehdyistä turvapaikkapäätöksistä vain 10 prosenttia oli myönteisiä. Mitä ajattelet tästä?
Huonoja päätöksiä. Irak ei ole köyhä kehitysmaa, vaan varakas. Sieltä ei lähdetä rahan takia. Kukaan ei ole lähtenyt uhraamaan omaa ja perheensä henkeä saadakseen Suomesta muutaman euron sosiaalista apua.
Miten Suomen pitäisi hoitaa pakolaiskysymystä?
Hyvä esimerkki on taloudellisesti vahva Saksa. Heidän systeeminsä kannustaa työntekoon ja helpottaa työnsaamista.
Miten muuttaisit kankeaa järjestelmäämme?
Pakolaiset pitäisi ottaa huomioon yksilöinä olipa kyse oleskeluluvista tai koulutuksesta. Mutta maahanmuuttovirasto on jo etukäteen ilmoittanut, että myönteinen päätös annetaan noin kolmasosalle hakijoista. Osuus on siitä vielä laskenutkin.
Ja maahanmuuttajillakin pitää olla sananvapaus. Eli meidät pitää ottaa mukaan yhteiskuntaan. Hylkääminen lisää syrjäytymistä. Varsinkin nuoriso on syrjittynä altis ääriliikkeille.
Tällä palstalla kerromme ihmisistä ja heidän valinnoistaan.
Mahmoud Machaal
55-vuotias tamperelainen.
Sairaanhoitajana Kaupin sairaalassa.
Vasemmistoliiton varavaltuutettu.
Varsinkin nuoriso on syrjittynä altis ääriliikkeille.
SPR:n Tampereen osaston monikulttuurisen toimikunnan jäsen ja maahanmuuttajaneuvoston jäsen.