Liki jokainen kieron huumorintajun omistava urheiluhullu olisi varmasti tohkeissaan suopotkupallon MM-kisoissa. Vuodesta 2000 alkaen Hyrynsalmen Vuorisuolla ratkotut väännöt eivät ole jalkapalloa nähneetkään, koska suofutis ei ole mitään vihreän veran shakkia. Kyseessä on ruskean mudan ähräys-tä, mutta niin jumalaisen leppoisaa sellaista.
Leppoisuus voi kyllä ajoittain olla upoksissa, koska pelaajien fyysinen etenemisvauhti voi helposti tipahtaa nollaan mutaan vajoamisen myötä. Pelitantereena toimiva suo antaa mukavasti tasoitusta heikommille joukkueille, koska kaiken maailman kantapääkikat ja seinäsyötöt ovat suopotkupallossa unta vain. Lisäksi tämän jalkapelin MM-kisoissa on hyvä teipata kengät kiinni jalkoihin, koska muuten Kainuun suot imevät ne sisuksiinsa.
Suopotkupalloa leimaa vilpitön hauskanpito, eikä kisojen yhteydessä ilmene juurikaan järjestyshäiriöitä.
Suofutiksen tausta on vahvasti hiihtäjien kesäharjoittelun puolella, treenasihan myös edesmennyt mestari Mika Myllylä testamentistaan tutulla Tervanevalla suojuoksua. Itse suopotkupallo on siis fyysisesti aidosti todella vaativa laji, koska mudassa liikkuminen vaatii todella paljon energiaa. Viime vuosien märkinä kesinä ei ole ollut samaa ongelmaa kuin ikävästi helteisinä suvina, jolloin järjestäjät ovat joutuneet suihkuttamaan soita pelikuntoon.
Tätä nykyä Suomen taloudellisesti tuottavimmalle suoalueelle kerääntyy aina heinäkuun puolessa välissä kahdeksi päiväksi 200–300 joukkuetta, jotka jakautuvat useaan eri sarjaan. Järjestäjien oman, kovastikin yläkanttiin vedetyn tuntuisen arvion mukaan tapahtumaviikonloppuna suofutiskenttien ympärillä on saattanut parhaimmillaan turnaushistoriassa pyöriä katsojat mukaan lukien jopa 30 000 ihmistä. Oli totuus mikä vain, kisojen johdosta esimerkiksi Hyrynsalmen kauppoihin tilataan kolminkertainen määrä virvokkeita normaaliviikonloppuun verrattuna.
Suopotkupallon MM-kisoja leimaavat myös kenttätapahtumien ulkopuoliset kuviot. On totta, että osa suolle tulleesta väestä nauttii alkoholia turhan kanssa ja ensiapuhenkilöstön tehtävien taustalla saattaa olla päihtymistilat, mutta sama ilmiö noussee esille liki jokaisessa kesätapahtumassa. Eukonkannon MM-kisoissa touhuilevakin kun saattaa olla pienissä sahdeissa ja rokkifestareillakin nautitaan joitakin olusia.
Suopotkupalloa leimaa silti vilpitön hauskanpito, eikä kisojen yhteydessä ilmene juurikaan järjestyshäiriöitä. Toki tuomarit joutuvat ajoittain puuttumaan otteisiin kentillä, mutta silti urheiluhenki on kunniassaan. Ja harvassa muussa paikassa totaalinen pallonpotkijatavis (kuten nyt vaikka kolumnisti) pääsee kohoamaan jalkapelien MM-kisakirjossa samaan kastiin kuin esimerkiksi Roberto Baggio tai Chris Waddle. Allekirjoittanut kun nyt on myös laukonut ratkaisevan rangaistuspotkun ohitse MM-kisojen jatkopelissä. Tosin vastassa ei ollut Brasilia tai Länsi-Saksa, vaan sekasarjan FC Purola, mutta suopotkupallon säännöillä käsistä lauottu pilkku viuhui reilun metrin ohitse.
Vaikka joukkueemme IF Mairean Pommin taival turnauksessa katkesi tuohon kajaanilaiseen kaveriporukkaan, toisaalla suopotkupallon turnauskaaviossa vastaan olisi tänäkin vuonna saattanut tulla joukkueita niin Saksasta, Puolasta kuin Venäjältäkin. Ja itse asiassa myös viime Kansan Uutisissa hehkutetussa pallomaassa, Islannissa, pelataan oma suopotkupalloturnauksensa. Liekö se ennemminkin saaren pallogloorian synnyn taustalla kuin satsaukset valmennukseen ja olosuhteisiin?
Vakiorivillä löytyy kuitenkin ihan oikeaa suomalaista jalkapalloa Veikkausliigasta Kakkoseen. Kohteessa kaksi Ilves tekee selvää kissanlihaa PS Kemistä, jonka alkukauden kiito on hiipunut. Tamperelaisten orastava tappioputki katkesi Koti-Tammelan HJK-höyhennykseen ja nyt on kuusi ottelua yhtä soittoa hävinneiden kemiläisten vuoro. Varma ykkönen.
Kohteessa viisi on puolestaan Ykkösen suomenruotsalaistaustaisten seurojen vääntö GrIFK:n ja EIF:n ottaessa toisistaan mittaa. Kauniaislaiset ovat pelanneet kotikentällään erittäin tuloksellista futista, vaikka kärsivät vastikään kauden ensimmäisen kotitappionsa JJK:lle. Ehkä nyt tämä taika on murtumassa ja siksi on hyvä varata kakkonen ykkösen oheen.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 24.7. klo 18.28. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1, 1, 1(2), 2(1), 1, 2, X(1), 1(X), 2, 1(X), 2(X).