Vaatteet ovat muutamassa vuosikymmenessä muuttuneet yhä enemmän nopeasti kuluvan kertakäyttötavaran suuntaan. Vaihtuvan muodin ja tyylivirtausten lisäksi niiden käyttöikää lyhentävät tarkoituksella valitut huonosti kestävät materiaalit ja rakenteet, joiden ansiosta vaatekappaleet kestävät yhä vähemmän käyttöä, pesua ja kulumista.
Toisaalta on hyvin käytännöllistä, että vaatekappale kestää käytössä saman ajan kuin se on muodissa. Tällöin kuluttaja ei tunne niin suurta tunnontuskaa heittäessään ”rikkinäisen” vaatteen pois tai kaapin pohjalle odottamaan seuraavaa muuttoa.
Sukissa vaatteiden heikko laatu näkyy kaikista nopeimmin. Marketista tai torilta ostetut ”halvat” tennissukat kestävät hädin tuskin vuoden verran, jonka jälkeen ne ovat joko täysin reikäiset tai jalasta valahtavat.
Takana ovat ajat, jolloin työvaatteen tarkoitus oli helpottaa työntekoa.
Siirryin kahdeksan vuotta sitten käyttämään Teseman kotimaisia sukkia, ja niistä ensimmäiset tulivat käyttöikänsä päähän kuudessa vuodessa. Laatu maksaa, mutta hintaeroa yhdelle sukkaparille tuli vain euron verran.
Vanhat armeijan käytetyt ja ylijäämävaatteet ovat kestävimpiä vaatekappaleita, mitä voi hankkia. Niitä näkyy katukuvassa paljon myös muilla kuin köyhillä ja opiskelijoilla. Maastokuviot ja armeijakuosit rajoittavat asiakaskuntaa, mutta se on näin käyttäjän näkökulmasta vain hyvä asia. Valinnanvaraa on ja koot eivät lopu heti.
Myös työvaatteita teetetään nykyään halvalla kaukana laadun ja ihmisoikeuksien ulottumattomista. Säästämisvimmassaan työnantajat heikentävät työn tehokkuutta hankkimalla halpoja ja huonoja ryysyjä, joiden kanssa työntekijät joutuvat päivittäin kärvistelemään. Takana ovat ajat, jolloin työvaatteen tarkoitus oli helpottaa työntekoa.
Telakka vaihtoi haalarivalmistajaa säästösyistä 2000-luvulla paikallisesta valmistajasta Kiinassa haalareita teettävään, nyt konkurssissa olevaan Ikaworkeriin. Ei ihme. Nyt haalarit valmistaa Atex, jonka mallisto on vielä huonommin istuva ja viikossa kuluva. Ekologisuus, järkevyys ja tehokkuus ovat nykymenosta kaukana.