Kesäisiä ruokakirjoja
Katariina Vuori: Kukkaisruokaa. Like 2016.
Syötävien kukkien opas esittelee noin 90 syötävää kukkivaa kasvia luonnosta ja puutarhasta. Mukana on monipuolinen kokonaisuus suolaisia ja makeita ruokaohjeita. Kesän tuoksut ja aromit voi säilöä talteen kirjan ohjeilla.
Börje Salming: Luonnon suuri ruoka-aitta. Suomentanut Elina Lustig. Gummerus 2016.
Ruotsalainen jääkiekkolegenda kertoo rakkaudestaan pohjoisen luontoon ja opastaa käyttämään luonnon antimia keittiössä ja nuotiolla. Puhtaista raaka-aineista valmistetut alkupalat, pääruoat, leivonnaiset, mehut ja hillot tehdään ja tarjoillaan reippaalla pohjoisen otteella, ilman sievisteleviä piknik-kattauksia.
Sini Visa: Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon. Tammi 2016.
Kekseliäs leivontakirja, jonka ohjeilla saa uutta ilmettä kahvipöydän herkkuihin.
Laura Ertimo: Indiefood – lähiruokaopas Suomeen. Myllylahti 2016.
Koko maan kattava opas mielenkiintoisiin ruokakohteisiin: leipomoihin, kahviloihin ja maatilamyymälöihin.
Keskikesä on kotimaisten marjojen ja kesävihannesten sesonkiaikaa, jolloin niitä kannattaa nauttia tuoreina ja säilöä talven varalle. Kotimaisten mansikoiden aromi on ainutlaatuinen, ja metsämarjat ovat tutkitusti täynnä terveyttä edistäviä aineita.
Kunniapaikalla kesäpöydässä ovat uudet perunat, jotka eivät kummoisiakaan lisukkeita kaipaa.
Vartaat ovat hauska tapa valmistaa ruokaa, niihin voi koota erilaisia kokonaisuuksia kalaa, lihaa, tofua, halloumi-juustoa, sieniä ja kasviksia.
Kukkiva mansikkasalaatti
4-6 annosta
½ litraa mansikoita
2 avomaankurkkua
100 g erivärisiä salaatinlehtiä
paahdettuja, suolattuja
auringonkukan siemeniä
tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia
Huuhdo ja viipaloi mansikat. Huuhdo salaatit ja valuta kuivaksi. Jos kurkkujen kuoret ovat karvaat, kuori ne ja leikkaa suikaleiksi. Kerää kukat ja yrtit puhtaasta paikasta.
Asettele kulhoon salaatinlehdet, niiden päälle kurkut ja mansikat. Ripottele päälle auringonkukan siemeniä, yrttejä ja kukkia.
Mehukas ja aromikas salaatti ei kaipaa mitään kastiketta, siinä on itsessään suolaista, makeaa ja hapanta.
Kalavartaat
4 annosta
400 g kalafileetä
8 pientä sipulia
4 tomaattia
1 kesäkurpitsa
8 varrastikkua
½ dl kasvisöljyä
suolaa, mustapippuria
Leikkaa kalat ja kasvikset vartaaseen sopiviksi paloiksi, liian pienet palat karkaavat vartaasta irti. Työnnä paloja vuorotellen varrastikkuihin. Voitele vartaat öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla.
Kokonaisena paahdettu bataatti
4 annosta
2 bataattia
1 + 1 rkl voita tai kasviöljyä
½ tl suolaa
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese bataatit huolella ja pane ne voilla voideltuun vuokaan. Voit myös kääriä ne folioon ja panna grilliin kypsymään.
Kypsennä niitä uunin keskiosassa 30 minuuttia, kunnes ne ovat sisältä pehmeitä. Viipaloi bataatit, voitele ne voilla tai öljyllä, ripottele päälle suolaa.
Vastaavalla tavalla voi uunissa kypsentää kokonaisia juurisellereitä, nauriita, kukkakaalia, kaalinpäitä ja punajuuria.
Kaiken kanssa -kastike
nippu basilikaa
nippu persiljaa
sipulin varsia tai nippu ruohosipulia
2 kuorittua valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
Aja kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Öljyn määrää lisäämällä saat siitä koostumukseltaan juoksevamman.
Kastike sopii grilliruokien, salaattien, uusien perunoiden ja pastan höysteeksi.
Marjaisat jugurttimaljat
4 annosta
½ litraa sesongin marjoja
½ litraa turkkilaista jugurttia
½ rkl vaniljasokeria
2 rkl hunajaa
30 g suolattua voita
2 dl suuria kaurahiutaleita
Sulata voi pannulla, lisää hunaja ja anna niiden kiehua tasaiseksi seokseksi. Lisää pannulle kaurahiutaleet.
Paahda aineksia varovasti miedolla lämmöllä niin, että ne saavat hieman väriä, varo polttamasta niitä.
Mausta jugurtti vaniljasokerilla, jaa se annosmaljoihin. Jaa marjat jugurtin päälle, lopuksi ripottele kauraseos pinnalle, tarjoile heti.
Paahdettua kauraa voi tehdä kerralla isomman erän. Valmistat siitä herkullista granolaa lisäämällä joukkoon pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja.
Kesäisiä ruokakirjoja
Katariina Vuori: Kukkaisruokaa. Like 2016.
Syötävien kukkien opas esittelee noin 90 syötävää kukkivaa kasvia luonnosta ja puutarhasta. Mukana on monipuolinen kokonaisuus suolaisia ja makeita ruokaohjeita. Kesän tuoksut ja aromit voi säilöä talteen kirjan ohjeilla.
Börje Salming: Luonnon suuri ruoka-aitta. Suomentanut Elina Lustig. Gummerus 2016.
Ruotsalainen jääkiekkolegenda kertoo rakkaudestaan pohjoisen luontoon ja opastaa käyttämään luonnon antimia keittiössä ja nuotiolla. Puhtaista raaka-aineista valmistetut alkupalat, pääruoat, leivonnaiset, mehut ja hillot tehdään ja tarjoillaan reippaalla pohjoisen otteella, ilman sievisteleviä piknik-kattauksia.
Sini Visa: Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon. Tammi 2016.
Kekseliäs leivontakirja, jonka ohjeilla saa uutta ilmettä kahvipöydän herkkuihin.
Laura Ertimo: Indiefood – lähiruokaopas Suomeen. Myllylahti 2016.
Koko maan kattava opas mielenkiintoisiin ruokakohteisiin: leipomoihin, kahviloihin ja maatilamyymälöihin.