Jalkapallon EM-kisojen huipentuessa ylihuomenna sadat miljoonat ihmiset seuraavat ottelua ympäri maailmaa. Reilut 80 000 etuoikeutettua todistaa sitä Pariisissa Stade de Francella, mutta muiden on tyydyttävä sähköisten apparaattien tarjoamaan viestiin. Nykyään ei kuitenkaan seurata pelitapahtumia vain televisiota tuijottaen. Puhumattakaan siitä, että radioselostus riittäisi luomaan tunnelmaa.
Ollakseen ajassa kiinni futisfanin on katsottava peliä, mutta sen voi tehdä myös omalta tabletilta tai älypuhelimesta, koska samaan aikaan voi kommentoida peliä maailmalle esimerkiksi Twitterin tai Facebookin välityksellä. Sosiaalisen median marssi tietoisuuteemme on muuttanut kokonaan tavan käsitellä myös jalkapallokokemuksia. Esimerkkinä voi mainita, että kaksi vuotta sitten Saksan ja Argentiinan välisen MM-finaalin yhteydessä lähetettiin maailmaan 32,1 miljoonaa matsia koskevaa twiittiä.
Yhtä aikaa niin Kuala Lumpurista kuin Porista voi kommentoida överiksi mennyttä liukutaklausta, upeaa puolivolleyta tai puhaltamatta jätettyä paitsiota. Luis Suarezin puremiset saavat aikaan miljoonia raivostuneita Facebook-päivityksiä, ja itse tapahtuman jälkeen hassuttelijat tekevät noin kolmessa sekunnissa meemin, joka lähtee leviämään eri muunnoksin nettikulovalkean tavoin. Ja kun epäonninen saksalaispakki Jerome Boateng aiheutti käsivirheellään rankkarin Italialle EM-kisojen puolivälierässä, tehtiin hänestä meemejä niin kädet pystyssä olevana balettitanssijana kuin laskuvarjohyppääjänä. Tosin Boateng laittoi nettivouhottajille jauhot suuhun tekemällä rp-kisassa kahdeksantena laukojana maalin Italian verkkoon.
On syytä pohtia sitä, häiritseekö sosiaalisen median käyttäminen ottelutapahtuman seuraamista.
On syytä pohtia sitä, häiritseekö sosiaalisen median käyttäminen ottelutapahtuman seuraamista. Toisaalta kun miljoona muuta analysoijaa twiittaa menemään näkemyksiään, jokaisesta tapahtumasta tulee massiivinen määrä kommentteja ja yksikään tiedonjyvänen ei katoa. ”Second screen” -ilmiö nousee esiin toki myös muussa viihteessä tai poliittisessa keskustelussa, jossa puheenjohtajien posmittaessa Twitter-nauhalta tulee kotisohvien kommentaari aina tv-ruudulle saakka.
Maajoukkueiden ohella myös seurajoukkueille sosiaalinen media on nykyään kaikki kaikessa markkinointi- ja tiedotusmielessä. Futisjättiläisistä Manchester United oli pitkään todellinen vastarannan kiiski ja liittyi esimerkiksi Facebookiin vasta vuonna 2010. Tällä hetkellä sillä on 69,8 miljoonaa seuraajaa. Seurajohto lienee nyt tyytyväinen siitä, että kyseinen määrä ihmisiä voidaan tavoittaa yhdellä FB-päivityksellä.
Keskittyminen Twitteriin, Facebookiin, Instagramiin, Snapchatiin ja muihin somen muotoihin on johtanut siihen, että niskamme kipeytyvät kännykän ruudun tuijottamisesta. Samalla yleisönä on kuitenkin koko maailma. Tosin kannattaja ei ole tasa-arvoinen tähtien kanssa, koska harvalla on Twitterissä 43,8 miljoonaa seuraajaa kuten Cristiano Ronaldolla.
Vakiorivillä somesählääjät pääsevät intoilemaan suomifutiksen parissa. Kohteessa yksi kohtaavat HJK ja PS Kemi. Meri-Lapin ykköset veivät huhtikuussa Oulussa pelatussa ottelussa yllätyspisteet helsinkiläisiltä.
Kemiläisten porskutus on kuitenkin hiipunut kauden edetessä, ja HJK on osoittanut osaamistaan myös europeleissä muun muassa kaatamalla vieraissa liettualaisen FK Atlantaksen 0–2. HJK on ehdoton ennakkosuosikki, mutta torstaina pelattava Eurooppa-liigan kotikarsintapelin tulos kannattaa ottaa huomioon lopullisessa merkkivalinnassa.
Kakkosesta nostettakoon esiin MuSan ja JS Herculeksen kohtaaminen. Vieraat ovat saaneet osakseen sarjatasolle ennennäkemätöntä medianäkyvyyttä. Herculesta valmentavan Nigerian maajoukkuelegenda Daniel Amokachin nykykuulumisia käytiin haistelemassa muun muassa Englannin Valioliigan viikkomakasiiniohjelma Premier League Worldin toimesta. Kyseinen ohjelma näkyy noin 150 maassa ja tavoittaa miljoonia ihmisiä. Kentälläkin on saatu tulosta aikaiseksi, vaikka värikkäät oululaiset hävisivät viimeksi VIFK:lle 3–5. Nytkin ottelu lienee runsasmaalinen, ykkönen ja kakkonen.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 10.7. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), 1, 1, X, 1(2), 1(2), 1, 1(2), 1, 2(X), 1, 1(2).