Moni korkeakoulu- ja ammattikorkeakouluharjoittelija puurtaa kesän alipalkalla tai jopa täysin ilmaiseksi. Useat työnantajat käyttävät opiskelijoiden ahdinkoa hyväkseen. Näiden on saatava pakollinen harjoittelu kasaan tutkintoa varten.
Osa työnantajista ilmoittaa suoraan, että palkkaa ei tipu. Sen sijaan opiskelija saa ”mielekkäitä ja vastuullisia tehtäviä” sekä ”arvokasta työkokemusta ja osaamista”.
Akavan Erityisalat yrittää saada harjoittelupalkkoihin tolkkua. Harjoittelijalle saa maksaa vain kymmenen prosenttia alle työehtosopimuksen mukaisen palkan, jos tutkinto on kesken.
Museoalalla tällainen harjoittelupalkka olisi 1 814 euroa kuukaudessa. Kuitenkin tutkimusavustajia on haettu alle 950 euron kuukausipalkalla.
Palkat jäävät alle työttömyysturvarajan
Viime kesän kokemusten mukaan vain joka kolmas harjoittelija sai sopimusten mukaista palkkaa, eli 2 001 – 2 500 euroa kuukaudessa.
Joka kahdeksas kokoaikainen harjoittelija joutui tyytymään alle 1 165 euron kuukausipalkkaan. Heistä yli puolet ansaitsi alle tuhat euroa kuussa, esimerkiksi 750 euroa.
Alle 1 165 euron kuukausiansiot jättivät viime vuonna työntekijän ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle. Tänä vuonna raja on 1 173 euroa.
Akavan Erityisalat teki harjoittelijapalkoista pikakyselyn kesäkuun alussa. Vastaajia oli 40.
Siivousta ja juomien myyntiä palkatta
Palkkojen ohella ongelmana on harjoittelun sisältö.
Akavan Erityisalat painottaa, että harjoittelun pitäisi kartuttaa opiskelijan työelämävalmiuksia ja työkokemusta sekä tutustuttaa alan työtehtäviin. Harjoittelun pitäisi vastata tutkintovaatimusten osaamistavoitteita.
Kulttuurialan ammattikouluharjoittelija Mia Nieminen kertoo, että hänen harjoittelunsa rajoittui siivoukseen ja lipunmyyntiin. Hän aloitti harjoittelun viime syyskuussa ja lopetti sen joulukuussa. Harjoittelupaikkana oli keskisuomalainen kulttuurialan järjestö.
– Työhön kuului tilojen siivousta keikkojen jälkeen, ruoanlaittoa, lipunmyyntiä ja baarissa juomien myyntiä. Aluksi luvattiin, että pääsen perehtymään tuotantojen talouteen. Ekan viikon jälkeen oli selvää, että tästä taitaa tulla pitkä syksy.
Nieminen opiskelee kulttuurintuotantoa ja erikoistuu tapahtumien tuottamiseen.
– Otin asian useasti puheeksi, mutta pääsin tekemään tilityksiä vasta harjoittelun lopussa. Sekin oli sellainen pintaraapaisu. Ei siitä paljoa käteen jäänyt.
Työharjoittelusopimuksessa mainitaan ympäripyöreästi kulttuurintuottaminen.
– Sanoin loppuraportissani, että harjoittelu ei vastannut odotuksia, mutta koululle kyllä kelpasi tuokin.
Nieminen otti harjoittelujaksoa varten opintotukea.
– Sillä sain maksettua asumisen. En saanut harjoittelusta lainkaan palkkaa. Viikonloppuisin saimme ruoan, kun teimme ateriat bändeille ja vapaaehtoisille.
Haastateltavan nimi on muutettu tämän toivomuksesta.