Suomessa hukkuu vuosittain 150 – 200 ihmistä. Hukkuneita on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tänä vuonna huhtikuussa hukkui 26 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUH:n mukaan suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää.
Eivätkö suomalaiset osaa enää uida, SUHn koulutussuunnittelija Tero Savolainen?
– Eivät nämä hukkumismäärät siitä ole kiinni, ettei osattaisi uida. Vaaratilanteet johtuvat siitä, että on tehty vääriä päätöksiä.
Mitä tällaiset väärät päätökset ovat?
– Humala, helle ja huolimattomuus aiheuttavat vääriä valintoja, jotka aiheuttavat vaaratilanteita. Väärät valinnat voivat olla veneilyä ilman pelastusliivejä, laiturista poispäin uimista alkoholin vaikutuksen alaisena ilman kaveria. Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.
– Vaikka uimataito olisi hyvä, se ei riitä, kun tehdään kännissä huonoja valintoja.
Osaavatko suomalaiset uida?
– Tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista on heikkouimataitoisia tai uimataidottomia. Loput osaavat uida ainakin jonkin verran.
Kiinnostaako uiminen nykylapsia?
– Kyllä se kiinnostaa. Yhteiskunta toki muuttuu ja uimahallirakentamisen tilalle on tullut kylpylöitä, jotka ovat muuttaneet uintikulttuuria.
– Kun ennen uitiin rataa edestakaisin, nyt tilalle ovat tulleet vesipeuhujutut ja vesiliukuradat. Kyllä nekin tuovat vesitaitavuutta, mutta eivät samalla lailla perusuintitekniikan osaamista.
Vieläkö uimakouluja järjestetään?
– Kyllä niitä järjestetään ja niihin jonotetaan. Uimataito näyttää olevan edelleen arvossaan ja lapset halutaan opettaa uimaan.
Mitä pitäisi tehdä, että hukkumiset loppuisivat?
– Turvallisten toimintatapojen tiedostaminen ja kaverista huolehtiminen ovat tärkeitä asioita. Turvallisuuskulttuurin oppiminen on oikea tie, ettei olla välinpitämättömiä omasta tai kavereiden turvallisuudesta.