Venäjä ei hyökkää Nato-maihin, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tavatessaan Suomen ulkoministerin Timo Soinin alkuviikolla. Liittoutumattomista maista Lavrov ei sanonut mitään, mikä on synnyttänyt Suomessa villejä spekulaatioita siitä, että Natoon kuulumattomiin maihin Venäjä voisi hyökätä.
Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi Lavrovin lausunnosta alkanutta keskustelua keskiviikkona Facebookissa toteamalla, että ”nykyisessä jännittyneessä ilmapirissä kuitenkin juuri Nato-maissa pelätään eniten Venäjän hyökkäystä ja halutaan siksi kerätä mahdollisimman paljon ja näkyvää amerikan rautaa Venäjän rajoille”.
Tuomioja jatkaa, että kokoomuksen puheenjohtajasta Alexander Stubbista alkaen on niitä, jotka todistelevat, että Itämeren piirissä syntyvä sotilaallinen vetäisi mukaan Suomen ja Ruotsin liittoutumattominakin maina.
”Se on tietysti mahdollista ja siihenkin pitää varautua, mutta tapa jolla tätä mantraa toistetaan alkaa olla vaarallisen lähellä sitä, että se tulkitaan oma-aloitteiseksi ilmoittautumiseksi tällaiseen konfliktiin”, kirjoittaa Tuomioja.
”Historia jäänyt lukematta”
Tällaisessa tilanteessa on Tuomiojan mukaan äärimmäisen tärkeää, että Suomen toiminta ei lisää jännitteitä, vaan Suomi harjoittaa sellaista aktiivista vakauspolitiikkaa, jonka tärkein tavoite on konfliktien ennaltaehkäiseminen ja vastakkainasettelujen liennyttäminen.
”Tämä tarkoittaa myös sitä, että Suomi kaikissa olosuhteissa tekee selväksi sen, että sillä on kyky estää alueensa käyttö ketään muuta maata vastaan sotilaallisesti vihamielisiin tarkoituksiin. Stubb epäilee Suomen ja Ruotsin kykyä estää tällaista Natoa vastaan suunnattua voimankäyttöä. Tämän estäminen on tietenkin yksi Suomen puolustuksen tehtävä. Mutta tarjotessaan tähän ratkaisuksi Nato-jäsenyyttä Stubb samalla haluaa varmistaa, että Suomi ei voisi jäädä konfliktin ulkopuolelle.”
Tuomioja toteaa historian jääneen lukematta niiltä, jotka eivät ymmärrä Suomen turvallisuuden tärkeimmän takeen olevan oman puolustuksen – ja kriisitilanteessa myös avun vastaanottamismahdollisuuden rinnalla se, että Suomen kykyä ja halua torjua alueensa sotilaallinen käyttö ei ole missään suunnassa aihetta epäillä.
Myös ulkoministeri Timo Soini on kirjoittanut vierailunsa annista. ”Suomi ja Venäjä ovat rajanaapureita. Yhteistä rajaa on 1 340 kilometriä. Se on enemmän kuin NATO- ja EU- mailla yhteensä. Geopolitiikka ei muutu miksikään”, hän toteaa blogissaan.