SAK:n liittokokouksessa Tampereella puitiin avauspäivänä viittä vaille valmista kilpailukykysopimusta. Viittä vaille siksi, että lopullisesti sopimuksen hyväksyminen ratkeaa Metalliliiton valtuustossa perjantaina.
SAK:n johto ei sopimuksen sisältöä kiitellyt, mutta perusteli sitä sillä, että vaihtoehdot olivat vielä huonompia.
– Vaikka kilpailukykysopimus on palkansaajille vaikea, on se myös mahdollisuus nostaa Suomi jaloilleen. On totta, että työntekijät kantavat kilpailukykysopimuksessa suurimman vastuun. Työajan pidentämisen lisäksi iso osa työnantajamaksuista siirtyy palkansaajien maksettaviksi, sanoi puheenjohtajuuden tiistaina jättävä Lauri Lyly.
Hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola jatkoi sopimisenkin tien olevan työntekijöille raskas ja osin epäoikeudenmukainen.
– Kilpailukykysopimuksen hyväksyminen ei ole ollut ammattiyhdistysliikkeelle helppoa. Sen lopputulosta ei ole syytä ylistää muusta näkökulmasta kuin siitä, että toiset vaihtoehdot tässä tilanteessa olisivat mitä ilmeisemmin vielä huonompia.
SAK:n johtokaksikko puhui sopimusyhteiskunnan puolesta.
– Järjestöllinen voima on sopimistoiminnan vipu ja viimekätinen perälauta. Järjestöllinen voima ei kuitenkaan pidä olla vallankäytön ensisijainen väline, vaan sen viimeinen reservi. Kestävimmät saavutukset saavutetaan sittenkin neuvottelupöydässä. Mutta olemmehan neuvottelijoina itsevarmempia, kun on iso jäsenmäärä takana, Huutola sanoi.
Hän muistutti ay-liikkeen vallan perustuvan viime kädessä korkeaan järjestäytymisasteeseen ja järjestölliseen toimintakykyyn.
”Nyt on yritysten vuoro”
Lauri Lyly sanoi työntekijöiden kantaneen vastuunsa ja seuraavaksi on yritysten vuoro.
– En voi ymmärtää niitä poliitikkoja, yritys- ja järjestöjohtajia, jotka vähättelevät kilpailukykysopimusta. Muistutan, että sopimuksen toimenpiteiden yhteenlaskettu vaikutus on yrityksille neljä kertaa suurempi kuin vaikkapa yhteisöveron laskeminen oli.
Lyly muistutti, että sopimuksella myös yritysten sivukuluja alennetaan ennennäkemättömällä tavalla.
– Otan esimerkin: 60 hengen yritys voi halutessaan saada kolmen työntekijän lisätyöpanoksen ilman, että sen työvoimakustannukset nousevat yhtään senttiä. Kaksi on mahdollista palkata maksujen kevenemisen ja yksi työajan pidentymisen seurauksena.
– Yritykset ovat osoittaneet osaavansa tehdä tulosta ja jakaa osinkoja. Nyt on näytettävä osaamista myös työpaikkojen luomisessa. Vähänkään pidemmällä tähtäimellä yritykset eivät pärjää muuten kuin synnyttämällä uutta työtä.
Tiistaina SAK:n johtoon astuu JHL:n nykyinen puheenjohtaja Jarkko Eloranta.